Ми добре знаємо, що холодної пори нам необхідний особливий догляд за шкірою, волоссям, купуємо спеціальні косметичні засоби, термоодяг, розробляємо зимове меню. Так само і тварини потребують особливого зимового догляду, тоді вони сяятимуть від краси та міцного здоров’я.

Багато господарів не надто піклуються про сезонні зміни у догляді за твариною. А тоді дивуються, чому їхній пес чи то кіт хворіє, не грається взимку. Варто розуміти, що в морози організм тварини витрачає дуже багато енергії на обігрів свого тіла, адже далеко не всіх собак одягають.

Більше їжі та тепле пиття

Якщо собака чи кіт багато часу проводить надворі чи взагалі живе у вольєрі, розробіть для нього особливе зимове меню. Годувати його слід вдвічі частіше, і це має бути збалансоване харчування, щоб тварина мала достатньо для обігріву енергії, але не страждала від ожиріння. Доречно в каші додавати більше жирного м’яса. Також давайте тварині варені овочі, моркву, це дасть необхідні вітаміни та мінерали для боротьби з вірусами та застудами.

Якщо собака живе у вольєрі, випускайте його хоча б двічі на день побігати, це допоможе розігнати кров та зігрітися. Особливе харчування потрібне і для домашньої тварини, адже вона теж відчуває зміну пори, скорочення світлового дня та похолодання.

Вирощуйте вдома спеціальну траву для собак і котів. Це може бути просто пшениця, або суміш трав. Тварина не просто отримуватиме вітаміни з неї, у неї поліпшиться травлення. Зокрема, така трава добре виводить у котів з шлунків залишки шерсті.



pic

Ванну приймаємо вдвічі рідше

Звичайно, гігієнічні процедури завжди необхідні, якщо тварина живе з людьми. Утім, взимку піклуватися про чистоту собаки чи кота варто значно рідше. Зокрема, домашню тварину взагалі краще не купати. Якщо ж собака гуляє надворі, його шерсть швидко забруднюється, банні дні влаштовуйте не частіше, аніж раз на місяць. Інакше зі шкіри тварини змиється сальний покрив, який допомагає зігрітися та запобігає виникненню лупи, пересушенню шкіри. Пам’ятайте, системи домашнього опалення погано впливають на шерсть тварини, тому взимку доречно придбати спеціальний бальзам для котів чи собак, який зволожуватиме та захищатиме шерсть. Купати тварину потрібно у закритому теплому приміщенні і переконайтеся, що ваша собака повністю висох перед виходом на вулицю. Найкраще викупати собаку ввечері після останньої прогулянки, ретельно витерти шерсть м’якою тканиною, що добре всмоктує і просушити феном.

Корисні взимку снігові ванни, тим паче що собаки, а деколи і коти люблять повалятися в снігу, і самі цим непогано чистять свою шкуру. А тих собак, яким не подобаються снігові ванни, можна під час прогулянки обтерти чистим снігом. Це стосується тільки тих тварин, які мають шерсть.

Взимку краще не стригти тварину, або ж вигадувати такі зачіски, які передбачають зберігання шерсті по максимуму. Наприклад, підстригайте її над очима, щоб тварина добре бачила та навколо подушечок лап, аби сніг не налипав і не морозив їх.

Обережно слід проводити і профілактику бліх та дегельмінтизацію. Скажімо, ліки проти глистів краще давати лише, якщо є необхідність, а профілактику проводити не частіше, аніж раз на два місяці.

Переохолодження – найбільша біда

Якщо після прогулянки домашня тварина тремтить та підбирає лапи – це переохолодження. Через нього собака чи кіт може важко захворіти на респіраторні, запалення вуха, сечового міхура та нирок. Часто улюбленці починають кашляти, страждають від запалення легенів. Після переохолодження легше підчепити інфекційне захворювання.

Зазвичай домашні тварини живуть при + 15-20 градусів, їхні фізіологічні терморегулюючі механізми налаштовані на підтримання температури тіла саме в таких умовах. Тому коли надворі морози, у собаки шок, і тварина не завжди готова розігріти власне тіло.

Група ризику, яка найбільш піддається переохолодженню, – цуценята, кошенята або літні тварини. У цуценят найчастіше страждають суглоби, згодом виникає хронічний артрит. Тому не вигулюйте їх надто часто і довго, тим паче коли надворі мокрий сніг чи дощ.



pic

Також до групи ризику належать собаки маленьких порід. Саме вони частіше хворіють на пневмонію.

Найкраща профілактика переохолодження – загартовування тварини. З раннього віку з собакою треба влаштовувати прогулянки зі спеціальними фізичними вправами. Починати робити це слід влітку, коли тепло. На морозі прогулянки спочатку мають бути короткотривалими, не довше десяти хвилин, потім поступово робіть їх довшими і не забувайте про вправи, біг.

Після прогулянки, обов’язково необхідно зігріти лапи собаки, а також очистити подушечки на лапах від бруду та снігу. Для цього достатньо вимити лапи теплою водою. Також додатково можна очистити шерсть на животі.

Що ж стосується котів, то вони самі попросяться додому, якщо змерзли. Головне - не забути відчинити їм двері. Якщо кіт перемерз, дайте йому теплої води, очистіть шерсть від вологи сухим рушником. Зробіть своєрідний масаж, аби розігнати кров.

Якщо тварину правильно доглядати, не залишати надовго надворі, зима їй буде тільки в радість. І не забувайте враховувати особливості породи собаки чи кота. Наприклад, від природи стійкі до морозів організми лайок, хасок, маламутів, самоїдів. Усі інші не можуть постійно перебувати на холоді. Тож якщо собака живе у вольєрі, утеплюйте його на зиму, а у сильні морози – забирайте тварину до хати.

Джерело