Можливість епідемії грипу - топ-тема останніх днів у Рівному. Чутки про насування карантину не роблять населення спокійніше, чиновників - радісніше, а попит на протигрипозні препарати - меншим. Отже, що ж робити? Як уберегтися від зараження та не допустити ускладнень?

Як уберегтися від грипу під час епідемії?

• У транспорті не торкайтеся до носа, очей, рота та вух. Прийшовши на роботу, вимийте руки з милом. Віруси досить живучі та можуть якийсь час знаходитися на поверхні шкіри. Тому руки слід мити ретельно та часто.

• Частіше провітрюйте приміщення будинку та на роботі. Віруси дуже нестійкі у зовнішньому середовищі, і провітрювання знижує їх концентрацію в повітрі.



pic

• Заведіть свій комплект для посиденьок з колегами по роботі (чашка, ложка, виделка).

• Перед тим, як вийти з дому, змастіть слизову оболонку носа оксоліновою маззю. Такі заходи перешкоджають проникненню вірусів в організм.

• Повернувшись додому, поспішіть у ванну. Два рази вимийте руки з милом, вмийтеся. Бажано промити ніздрі соляним розчином (1ч. ложка солі, бажано морської, на 1 склянку води).

• Ретельне вологе прибирання дозволяє видалити віруси, які осіли разом з пилом на меблі, стіни, підлогу.

• Обмежте відвідування видовищних заходів. Якщо у вас є час і можливість, то краще пройти кілька зупинок пішки, ніж проїхати в транспорті.

• Намагайтеся не ходити в гості та не запрошувати гостей до себе.

• Включайте в раціон більше свіжих або заготовлених взапас овочів і фруктів. У день необхідно з'їдати не менше 500 грамів овочів і фруктів (не рахуючи картоплі). Не нехтуйте цибулею, часником і хріном, які містять багато речовин, що вбивають віруси і мікроорганізми.

• Перед сном приготуйте антизастудний чай. Змішайте в рівних пропорціях сухе листя чорної смородини, м'яти, липового цвіту (можна замінити або додати листя малини, обліпихи). Столову ложку отриманої суміші заваріть склянкою окропу, настоюйте 5-10 хвилин. Пийте напій маленькими ковточками з чайною ложкою гречаного меду.

• Намагайтеся вести здоровий спосіб життя, в тому числі спати достатню кількість часу, правильно харчуватися та зберігати фізичну активність.

• Ризик зараження можна звести до нуля, якщо восени зробити щеплення, а під час епідемії користуватися додатковими засобами профілактики.



pic

Лікування грипу

Лікувати грип можна за допомогою препаратів з доведеною активністю проти вірусу грипу - лише вони здатні впливати на вірус грипу: припинити його розмноження в організмі. Своєчасне використання противірусних препаратів за призначенням лікаря здатне скоротити період захворюваності, полегшити його перебіг і протистояти розвитку ускладнень. Важливо знати, що грип не лікується антибіотиками (вони не створюють протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями). Не варто балуватися і гомеопатичними та імуностимулюючими / імуномодулюючими препаратами - немає жодного науково обгрунтованого доказу їх ефективності проти вірусу грипу. Лікування виключно народними способами є також неефективним і небезпечним, оскільки ніякі трав'яні відвари, чаї та настоянки на вірус грипу не діють. Народні засоби можуть згодитися для полегшення симптомів грипу - за умови грамотного використання без зловживань.

pic

Як правило, грип починається з лихоманки. Потім різко підвищується температура, хворий відчуває загальну слабкість, ломоту в тілі, головний біль та біль у м'язах і суглобах. Це - привід для звернення до лікаря. Якщо стан хворої людини погіршується, не нехтуйте госпіталізацією. Адже тепер під загрозою - її життя. Негайно викликайте «швидку», якщо проявились наступні симптоми: сильна блідість; утруднене дихання; висока температура тіла, яка довго не знижується; багаторазова блювота та випорожнення; порушення свідомості - надмірна сонливість і збудженість; біль у грудній клітці; домішки крові у мокротинні; зниження артеріального тиску.

Якщо захворів на грип хто-небудь з вашої родини:

• Ізолюйте його, якщо можливо в окрему кімнату, відокремте перегородкою, ширмою.

• Приміщення, де знаходиться хворий, частіше провітрюйте.

• Слідкуйте, щоб хворий користувався окремим посудом, який треба ретельно мити або обдавати окропом.

• Їжа повинна бути насичена вітаміном С - цибуля, квашена капуста, чорна смородина, лимон, цитрусові, шипшина, обліпиха.

• Доглядаючи за хворим грипом, закривайте рот і ніс маскою або серветкою. Одноразову маску необхідно міняти кожні 4 години. Викинувши маску або серветку в сміттєву корзину, ретельно вимийте руки.

Постарайтеся не захворіти! Бережіть себе та оточуючих!

pic