В Україні по всіх регіонах збільшуються захворювання на грип H1N1 і кількість смертей дуже велика.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Ірина Сисоєнко, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, пише Українська правда.

За її словами, на грип захворіло 5,7 % всього населення країни. З них 70 % це діти, вагітні.

Найбільша кількість випадків в Вінниці, Одесі, Харкові, Київ, Київська обл. В порівнянні з минулим роком, кількість смертельних випадків збільшилась на 10%. В Одесі вже померло - 28, Вінниця-25 осіб.Вона також додає, що проаналізувавши смертельні випадки, МОЗ повідомляє, що всі вони з несвоєчасного звернення за медичною допомогою до лікарні. Пацієнти зверталися на 5-6 день з початку хвороби і пневмонія на той час вже призводила до набряку легенів.

За інформацією Міністерства, медичний персонал лікарень підготовлений належним чином до надання медичної допомоги в випадку збільшення випадків.

Вона також зазначила, що проблемами залишаються: низький рівень щеплення від грипу, який необхідно було робити до епідсезону, самолікування людей та також недостатня робота первинної ланки медичної допомоги, недостатня кількість лікарських засобів в медичних установах, коли лікар повинен мати чим проводити профілактичні заходи з грипу, лікувати захворювання та своєчасно приймати рішення про госпіталізацію.

"Особливо мене непокоїть 25 смертей в Вінниці, де 5 з них внаслідок грипу В, який є набагато легкою формою в порівняні з H1N1, тому будемо розбиратись, чому так сталось", - додає вона.

"1500 упаковок лікарського засобу, які є зараз в Україні з попередніх запасів, Таміфлю розвезуть регіонами і при необідхідності уряд Литви готовий надати гуманітарну допомогу Україні, в додатковій кількості. Ліки з складом осельтамивиру, в лікарських засобах діють тільки на 1-2 добу з моменту захворювання. Пізніше вони вже не ефективні, потім немає сенсу його застосування, вони мають своє протипоказання, побічну дію, приймати ці ліки потрібно виключно за рекомендацією лікаря, особливо вагітним і дітям потрібно бути обережними", - застерігає Сисоєнко.

Особливо вона наголошує на тому, що при перших симптомах грипу необхідну одразу звертатися до лікарні.

Симптоми

Симптоми грипу H1N1 в більшості випадків схожі з симптомами сезонного грипу і включають в себе лихоманку (підвищення температури), кашель, біль у горлі, нежить, біль у м'язах, тахікардію, головний біль, озноб і слабкість. В окремих випадках симптоми також включають нудоту, блювоту або діарею.

Температура найчастіше вище, ніж при ГРВІ та інших простудних захворюваннях, які не викликані вірусом грипу. У рідкісних випадках у хворих на грип H1N1 спостерігаються симптоми респіраторного захворювання без підвищення температури.

Є також небезпечні симптоми, коли треба негайно звертатися до лікаря. Пацієнту слід негайно звернутися за медичною допомогою, якщо на тлі захворювання грипом чи ГРВІ у нього з'являється задишка або утруднене дихання, посиніння губ, нудота або блювота, ознаки зневоднення, судоми, сплутаність свідомості, а також якщо температура дуже висока і не знижується при прийомі жарознижуючих засобів, або залишається підвищеною довше 4-5 днів.

Батьки хворих грипом дітей також повинні негайно звернутися за медичною допомогою, якщо у дитини на фоні захворювання з'являються наступні симптоми: прискорене або утруднене дихання, посиніння або блідість шкірних покривів, відмова від пиття, утруднене сечовипускання (або відсутність бажання протягом тривалого часу), відсутність сліз при плачі, неминаюча нудота або блювота, крайня млявість і сонливість, схожі на непритомний стан, крайня ступінь збудження, дитину неможливо заспокоїти, біль або тиск у грудях, черевній порожнині, раптове запаморочення, непритомність, сплутаність свідомості, дезорієнтація.