Рівненщина з бюджетом. Як розподілити майже 4 з половиною мільярди гривень вирішили сьогодні обласні депутати. Переконують: з такими цифрами рік, звісно, область виживе, хоч держава й переклала на місцеві бюджети видатки, які мала б фінансувати сама. На що Рівненщина витрачатиметься у 2016?

Два тижні після прийняття держбюджету мала Рівне нщина, аби уточнити цифри, за якими житиме увесь 2016-ий рік. Провести його область має за 4,5 мільярда гривень. Саме стільки налічує обласна скарбниця. 500 тисяч з них - результат росту ставки податку на доходи фізосіб. Збільшили обсяги субвенції на соцзахист та соціальне забезпечення населення.

У той же час не отримає область державних грошей на професійно-технічну освіту. Тож, фінансувати 13 ПТУ потрібно буде за власний кошт. У обласному бюджеті на ці цілі знайшли 62 мільйони з потрібних 192-ох. Іще кілька фінансуватимуть з власних бюджетів Рівне , Острог та Дубно. Наприклад, обласному центру на це потрібно знайти понад 50 мільйонів.

Депутати пропонують спільними зусиллями знайти вихід з ситуації. Аби через півроку, коли гроші закінчаться не довелось скорочувати професійно-технічні училища.

Депутати обурені. Мовляв, держава залишила за собою мережу профтехучилищ, можливість прийняття усіх рішень там, а от фінансування не передбачила. Тому це цілком може привести до закриття профтехосвіти в області. Урегулювати це питання просять у зверненні до Кабміну та Верховної ради, так само як і фінансування пільгового проїзду.

Несолодко житиметься цьогоріч і медикам. Фінансисти кажуть: на заробітну плату грошей вистачить, а от якщо нараховуватиметься індексація - коштів бракуватиме. Тому чекають від Міністерства охорони здоров'я методики оптимізації лікарняної мережі та часткового скорочення штатів медичної галузі. А ще сподіваються, що звернення обласних депутатів таки спрацює і держава докине медикам фінансування. Та загалом, прогнозують: хоч рік і видасться нелегким, але все ж область виживе.