Сюди, вже вкотре, з'їхалися українські патріоти аби вшанували пам'ять героїв УПА, які у далекому 44-му загинули тут у нерівному протистоянні з військами НКВС. Разом із завзятими націоналістами своє випробовування на національну свідомість проходила і нова рівненська влада.

Три дні - у вогні. Кровопролитний бій між силами УПА та військами НКВС наймасштабніший з тих, які коли-небудь вела повстанська армія. Пам'ять тих, хто не зміг вирватися з мертвого кільця оточення вшанували на тертій день Пасхи. Що тоді дало сили УПА прорватися - нині згадують учасники Гурбенського бою.

Гурбенський бій, про який не пишуть у підручниках з історії України нині жваво досліджують фахівці. Історики встановлюють нові деталі. Кажуть, полягло тоді не лише багато упівців, а й цивільних і навіть дітей. Тому це водночас і героїчна сторінка нашої історії і трагічна.

Вшанувала память героїв УПА і нова обласна влада. Виконувач обов'язків заступника голови Рівне нської Облдержадміністрації Олексій Губанов зазначив, що гурбенськй бій варто пам'ятати, як кривавий урок.

Між тим, Олексій Губанов вважає, потрібно зібрати обласну толоку, аби завершити будівництво Пантеону слави. Щоб вже наступного року урочистості були повноцінними. А долучитися до впорядкування мають ті, хто не словом, а ділом бажає увіковічнити пам'ять героїв Гурбенського бою.