Доцент кафедри архітектури нашого технічного універу нещодавно наніс візит до керівників міського управління архітектури, котрих ознайомив з концепцією покращення центру міста. Він запропонував те, що давно зробили наші євросусіди поляки.

Коли їхні історичні міста Краків і Гданськ лежали в руїнах після другої світової війни, вони перш за все зібрали фото, малюнки, креслення, листівки з зображеннями історичної забудови і відновили будівлі такими, якими вони були сотні років, пристосувавши до сучасних функцій. Зробили це настільки досконало, що не віриться в те, що ці історичні будівлі відновлені менш як століття тому.

Доцент П. Подолець звернув увагу архітектурних начальників на те, що історична забудова центру Рівного поки-що не лежить в руїнах, що спрощує завдання. З допомогою свого студента він продемонстрував, як сучасні комп'ютерні технології допомагають у справі відновлення історичної забудови, чим вразив архітектурних начальників. Вони навіть погодилися взяти студента на кількамісячне стажування в своє управління.

За стартап доцент пропонує спочатку відновити історичну забудову вулиці 16-го Липня, на відрізку від вул. Драгоманова до вул. Соборної, з влаштуванням там пішоходної зони. Крім того, він пропонує влаштувати на вул. Поштовій "рівненський Монмартр", віддавши її художникам.

В родинних справах доцент буває в Парижі, тож знає, про що говорить. Він не хоче вступати в конфлікт з міською владою, а налаштований до плідної співпраці на благо всіх рівнян. Подальша реалізація його концепції залежить від позиції міського голови, котрий, до речі, вже чимало зробив для покращення вул. 16-го Липня (наприклад-тротуари).