Кілька днів поспіль спостерігалося стрімке зниження температури повітря. Зараз можна насолодитися гарною погодою, але не за горами похолодання. При зниженні температурних показників дуже важливо не переохолоджуватися, адже це може стати причиною обмороження.

Обмороження - це пошкодження будь-якої частини тіла під впливом низьких температур. Найчастіше обмороження виникають в холодний зимовий час при температурі навколишнього середовища нижче мінус 20-30 градусів Цельсія при тривалому перебуванні поза приміщенням, особливо при високій вологості та сильному вітрі.

До обмороження на морозі приводять тісний та вологий одяг і взуття, фізична перевтома, голод, вимушене тривале нерухоме та незручне положення, попередня холодова травма, ослаблення організму в результаті перенесених захворювань, пітливість ніг, хронічні захворювання судин нижніх кінцівок і серцево-судинної системи, важкі механічні пошкодження з крововтратою, куріння тощо.

Щоб запобігти обмороженню, необхідно виконувати наступні прості правила:

- Без необхідності не виходити на вулицю або скоротити час перебування на морозі;

- Не вдягати тісний одяг та взуття, бо це ускладнює кровообіг і призводить до замерзання;

- Не носити металеві прикраси;

- Перед виходом на вулицю змастити відкриті ділянки тіла спеціальним кремом;

- Не вживати алкоголь, який сприяє розширенню судин, що призводить до втрати тепла та швидкого замерзання.

pic

Ознаками обмороження є: почервоніння, набряк тканин (перша ступінь), утворення пухирів, заповнених каламутною рідиною (другий ступінь), омертвіння шкіри та утворення струпа (третій ступінь), омертвіння частини тіла (четвертий ступінь).



pic

Перша допомога при обмороженнях

• Дії при наданні першої медичної допомоги відрізняються в залежності від ступеня обмороження, наявності загального охолодження організму, віку і супутніх захворювань.

• Перша допомога полягає в зігріванні кінцівки, відновлення кровообігу в уражених холодом тканинах і попередження розвитку інфекції.

• Перше, що треба зробити при ознаках обмороження, - доставити постраждалого до найближчого теплого приміщення, зняти взуття, шкарпетки, рукавички. Одночасно з проведенням заходів першої допомоги необхідно терміново викликати швидку допомогу.

• При обмороженні I ступеня охолоджені ділянки слід зігріти до почервоніння теплими руками, легким масажем, розтираннями вовняною тканиною, диханням, а потім накласти ватно-марлеву пов'язку.

• При обмороженні II-IV ступеню швидке зігрівання, масаж або розтирання робити не слід. Накладіть на уражену поверхню теплоізолюючу пов'язку (шар марлі, товстий шар вати, знов шар марлі, а зверху клейонку або прогумовану тканину).

• Уражені кінцівки фіксують за допомогою підручних засобів (дощечка, шматок фанери, щільний картон), накладаючи та перебінтовуючи їх поверх пов'язки. В якості теплоізолюючого матеріалу можна використовувати ватники, фуфайки, вовняну тканину тощо.

• Постраждалим дають гаряче питво, гарячу їжу. Не рекомендується розтирати хворих снігом, тому що кровоносні судини кистей та стоп дуже тендітні й тому можливо їх пошкодження, а виникаючі мікроссадини на шкірі сприяють занесенню інфекції.

• Не можна використовувати швидке відігрівання обморожених кінцівок біля багаття, безконтрольно застосовувати грілки і тому подібні джерела тепла, оскільки це погіршує перебіг обмороження.

• Неприйнятний та неефективний варіант першої допомоги - втирання масел, жиру, розтирання спиртом тканин при глибокому обмороженні. При загальному охолодженні легкого ступеня достатньо ефективним методом є зігрівання постраждалого в теплій ванні при початковій температурі води 24 градуси, яку підвищують до нормальної температури тіла.

• При середньому та тяжкому ступені загального охолодження з порушенням дихання та кровообігу потерпілого необхідно якомога швидше доставити в лікарню.

pic

Слід враховувати, що у дітей терморегуляція організму ще не повністю налаштована, а у літніх людей та при деяких хворобах ця функція буває порушена. Вони більш схильні до переохолодження й обморожень, що слід враховувати при плануванні прогулянки.

Відпускаючи дитину гуляти в мороз на вулицю, пам'ятайте, що їй бажано кожні 15-20 хвилин повертатися в тепло та зігріватися.

pic