Різдво Христове — велике християнське свято. Кожна українська сім’я має особливі та унікальні традиції святкування. Хтось готує кутю за власним рецептом, а хтось колядує та щедрує. Відомі люди Рівненщини розповіли з журналістами Rivne1.tv, як вони святкують Різдво.

Макс Кідрук, відомий в Україні та за її межами письменник:

"Святкую завжди у родині. Загалом нічого особливого: кутя, ялинка, подарунки. Кутя - обов'язково".

pic

Сашко Невже, композитор, співак, продюсер:

"Різдво – одне з найбільших християнських свят, для моєї родини воно особливе, сімейне. Окрім того, Різдво для мене, як справжнього християнина, є особливим, оскільки символізує народження Спасителя. Христос народився тоді, коли зійшла перша зірка. Тому бажання в ніч на Різдво завжди загадую з її сходом. Як завжди бажаю здоров’я та гармонії своїй родині, своїм рідним та близьким.

У нашій родині спочатку відзначається Святвечір, а потім Різдво. На Святвечір дружина традиційно готує 12 пісних страв. Вона завжди любить мене чимось здивувати. Після того, як на небі зійде перша зірка, починаємо святкувати. Різдвяні свята в нас супроводжуються колядками, які в моїй родині знають всі. Ми самі колядуємо, приймаємо колядників, відзначаємо це свято в кращих традиціях, які привили мені з дитинства мої батьки та дідусь з бабусею. Використовуємо всі атрибути Різдва, які ще збереглися. Нещодавно я сам написав колядку, і її із задоволенням колядую. На своїх концертах та у родині її також колядуємо. До речі, вона написалась як-то кажуть на одному диханні - все лягло відразу: і музика, і текст."

pic

Станіслав Лозовський, актор:

"Я зустрів Новий рік в костюмі циганки в глобусі:) З Різдвом та рештою свят все приблизно те ж саме! Отака сімейна традиція. На Різдво вчимо з дітками якусь невідому їм колядку, аби вони могли привітати хресних батьків, доки я переодягаюсь :)"

pic

Андрій Пермяков, поет:

"Не знаю, як цього року будемо святкувати Різдво. Минулі роки у нас була традиція: наряджатися у костюми і з сином колядувати. Він колядує українською, англійською і французькою мовами. Зараз він подорослішав, тому ми ще не знаємо, як цього року буде. Ще не визначились".

pic

Андрій Кучанський, музикант, учасник гурту "ManGust":

"По стандарту! Свята вечеря, кутя, всі діла. На Різдво потусить з мамою, татом, сестрою. Нічого в принципі необичного".

pic