Овочі в раціоні харчування людини — це джерело вітамінів, мінералів та інших поживних речовин. Вживання їх свіжими, замороженими або злегка тушкованими гарантує надходження в організм всіх тих речовин, які відіграють важливу роль у формуванні імунітету людини. Вони також важливі для процесу обміну речовин та інших функцій, що сприяють збереженню здоров'я, сил і чудового настрою. Представляємо вашій увазі цікаві факти про овочі, про які ви, можливо, не чули. Адже навіть картопля здатна здивувати своєю історією.

Факт 1: кольорова морква

Спочатку дика морквина була фіолетовою, іноді білою. А звична нам помаранчева з’явилася в процесі селекції – її вивели голландці в 16 столітті.

Факт 2: огірок-делікатес

Окрім картоплі, рідкістю колись були й огірки. Одного разу турецький султан Магомет Другий (який славився своєю жорстокістю і жадібністю) наказав розкрити животи своїм семи підданим, дізнавшись, що хтось із них з’їв один із присланих йому в подарунок огірків.

Факт 3: свята цибуля

У Древній Греції цибуля вважалася священним овочем. Цибулина вважалася символом устрою Всесвіту. Цибулю в Греції їли і бідняки, і аристократи. А щоб заглушити запах, його заїдали петрушкою і волоськими горіхами. Між іншим, коли у когось було горе, то на знак печалі він або вона одягав вінок з петрушки.

Факт 4: ненависна капуста

Найбільш ненависним у світі овочем вважається капуста. Президент Джордж Буш-старший так ненавидів броколі, настільки що заборонив її в Білому домі. Її гіркий смак не любить більшість людей на планеті. А ось любителі броколі радять вибирати менші паростки, бо вони солодші. Їх потрібно розрізати, швидко зварити і потім кинути в холодну воду, щоб забрати гіркоту. Можна також додати кислоту. Наприклад, лимон, або червоний винний оцет допоможуть позбутися гіркого присмаку.



pic

Факт 5: отруйні помідори

Довгий час помідор вважався отруйною рослиною. Наприклад, у книзі «Повний посібник з садівництва», виданої в Данії в 1774 році, написано: «Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає». А на Русі томати називали «скаженими ягодами».

Факт 6: сніговий овоч

Арктичний хрін – один з найцікавіших овочів у світі. Його можна зустріти в холодній Гренландії на всьому узбережжі Льодовитого океану, на піщаних і галькових берегах річок. Він цвіте навіть тоді, коли настають сильні морози. Північні народи використовують його як засіб проти цинги.

Факт 7: несподівано про банан

Банан – це овоч. Пояснюється це тим, що банан – це багаторічна трав’яниста рослина. А за визначенням овочі – частини трав’янистих рослин. Загалом, до фруктів його не віднесеш, адже це плід рослини, а овочі – це частини трав’янистих рослин.

Факт 8: лотос – НЕ квітка?

Лотос теж відносять до овочів, тому що його коріння використовують у їжу в азіатській кухні.

Факт 9: ягоди картоплі

Картопля з’явилася в Європі тільки в 16 столітті. Її вирощували в садах як декоративну рослину, варили з її ягід варення, а вживати в їжу коренеплоди стали набагато пізніше. А в 1800 році картопля була настільки рідкісним продуктом, що її дарували одне одному на свята.

Джерело: http://foka.com.ua