Щоб не стати жертвою шахраїв, правоохоронці закликають громадян не вдаватися до необдуманих вчинків. Адже аферисти "йдуть в ногу з часом" та вдаються до різноманітних махінацій, аби тільки збагатитися злочинним шляхом.

Чи не щодня до поліції надходять повідомлення потерпілих громадян, які через шахрайські дії невідомих осіб, позбулися своїх заощаджень. У 2015 році правоохоронці зафіксували 1348 шахрайств, з яких за 1213 фактами відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Приміром, 30 грудня 75-річна рівнянка під приводом звільнення сина з поліції, віддала шахраям 25 тисяч гривень. Звісно, як з’ясувала пізніше жінка, син перебував удома цілий і неушкоджений.

А в передноворічну ніч 72-річна жителька села Великий Житин Рівне нського району власноручно винесла невідомому чоловіку на автомобілі 4600 доларів США. Близько 22 години у трубці стаціонарного телефону, невідомий чоловік пояснив, що її син збив людину, яка внаслідок дорожньо-транспортної пригоди потребує лікування. Тож пенсіонерка без вагань винесла потрібну суму, до авто, яке вже чекало біля її будинку.

Тож, аби не потрапити на гачок шахраїв, правоохоронці вкотре радять уникати будь-яких контактів із незнайомими особами та дають детальні роз’яснення щодо тих чи інших ситуацій, в які обманним шляхом потрапляють довірливі громадяни.

Вирішення проблем з правоохоронними органами

Непоодинокі випадки дзвінків, у яких шахраї повідомляють про те, що близькі родичі, знайомі, друзі стали учасниками злочинних дій і затримані працівниками поліції. Здебільшого телефонний дзвінок лунає серед ночі, аби людина ще не чітко усвідомлювала що відбувається, тай ще імітують голос людини, яка начебто потрапила в біду. Проте, існує можливість залагодити ситуацію, щоб уникнути передбаченої законом суворої відповідальності. Дискредитуючи тим самим правоохоронні органи, шахраї вимагають передати особисто, переказати чи залишити у визначеному місці значну суму грошових коштів. На роздуми злочинці майже не залишають часу і наполягають на негайному прийнятті рішення про порятунок близьких від неіснуючої загрози.

"Дзвінок щастя"

Зловмисник у телефонній розмові повідомляє про виграш цінного призу – дорогого мобільного телефону, золотих прикрас, побутової техніки, автомобіля. Єдиною простою умовою для отримання призу є придбання карток поповнення абонентського рахунку на певну суму, розмір якої залежить від виграної речі. Під впливом емоцій від гарної новини потерпілі поспішають до найближчого пункту продажу скретч-карток, стирають захисне покриття і легковажно диктують код поповнення зловмиснику, який після отримання бажаного вимикає телефон і знищує сім-карту, з якої відбувалось з’єднання.

Продаж і купівля товарів через Інтернет

Мають місце випадки, коли спритники телефонують особам, які розмістили оголошення про продаж речей на ресурсах у мережі Інтернет. Щоб не викликати підозру і не виказати своїх справжніх намірів, шахраї розпитують про характеристики товару, просять зробити знижку та іншим чином входять у довіру. Після психологічної обробки злочинці висловлюють намір переказати продавцю гроші і пропонують взяти банківську платіжну картку власну, родичів чи знайомих. Зі слів зловмисника, для того, щоб він переказав на цю картку гроші, її необхідно вставити у банкомат чи термінал самообслуговування. Далі, за вказівками злочинців, потерпілий називає зміст смс-повідомлень із кодами підтвердження банківських операцій і шахраї знімають з рахунку усі наявні кошти.

Придбання автотранспорту, нерухомості, земельних ділянок та менш вартісних товарів у глобальній мережі Інтернет завжди пов’язане з ризиком. Торгівля у Інтернеті стала надзвичайно розповсюдженим явищем, однак безпека таких правочинів залишається на низькому рівні. Особи з недобросовісними намірами охоче приймають завдатки, оплату частинами чи у повному розмірі за виставлений на продаж товар, якого взагалі може не існувати. Шахраї проводять вибірку товарів, які користуються підвищеним попитом і зазначають на них привабливо низьку ціну. Популярним у мережі способом шахрайства є продаж неіснуючого товару, вартістю декілька гривень. Ошукана особа, вважаючи завданий збиток дріб’язковим, не звертається до правоохоронців. Проте для зловмисника кількість невеликих надходжень в результаті складається у "кругленьку" суму. Торгівля давно заполонила популярні соціальні мережі, де також не обходиться без нечистих на руку користувачів.

Залишитись без грошей можна і по телефону

Щоб не викликати підозри шахраї телефонують з міських номерів фіксованого зв’язку з кодом, приміром, 056, який відповідає Дніпропетровській області, де знаходиться центральний офіс одного з банків. Шахраї представляються представниками служби безпеки фінансової установи. Під приводом перевірки і уточнення особистих даних, виявлення осіб, які причетні до фінансування тероризму і сепаратизму в України, відміни неіснуючих банківських операцій з ознаками шахрайських дій, злочинці випитують у потерпілих реквізити банківських карток, зміст смс-повідомлень, які надходять клієнтам. Отримавши необхідну інформацію перераховують наявні на карткових рахунках гроші.

— Усі перераховані вище дії містять ознаки складу злочину, передбаченого статтею 190 (шахрайство) Кримінального Кодексу України. Санкція цієї статті передбачає покарання у виді штрафу в розмірі 850 гривень або позбавленням волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна, - коментує заступник начальника ГУНП в Рівне нській області Володимир Голубош. - Тож аби не стати черговою жертвою шахраїв варто не робити поспішних вчинків, пам’ятати та дотримуватися елементарних правил, а правоохоронці, в свою чергу, зроблять усе, аби зловмисник поніс покарання.

- в жодному разі не повідомляйте нікому свої персональні дані та реквізити своїх банківських рахунків, адже працівники банківських установ не проводять жодних операцій у телефонному режимі;

- у випадку продажу товару, не повідомляйте зайвої особистої інформації, лише номер картки, на рахунку якої не повинно бути жодних коштів, а ще краще – готівкою на домашню адресу чи поштове відділення;

- не перераховуйте гроші, поки не отримали замовлений товар.

- якщо ви загубили мобільний або сім-карта перестала працювати, відразу ж заблокуйте прив'язані до цього номеру телефону банківські картки;

- ніколи не відчиняйте двері незнайомцям та нікому не показуйте, де зберігаєте гроші;

- у разі повідомлення про «полон» у відділі поліції, варто перевірити інформацію щодо свого родича, зателефонувавши на мобільний, при цьому запитайте про факти життя, які відомі лише Вам;

- роз’яснюйте своїм дітям, що не слід вступати у переговори з незнайомими людьми, а також давати незнайомим цінні речі, зокрема, мобільні телефони.

У разі надходження сумнівної інформації, пов’язаної із необхідністю перерахунку грошей, зверніться одразу до поліції за номером телефону "102".

Про це повідомляють у відділі комунікації ГУНП в Рівне нській області.