Про цілющі властивості цибулі знають усі. Крім того, що вона підвищує імунітет і поліпшує травлення, наш організм також завдяки їй одержує вітаміни, щоб упоратися з весняною стомлюваністю та гіповітамінозом. А зелене пір'я цибулі не тільки служить яскравою прикрасою страв, але й виконує бактерицидну дію. Цибулю використовують і як косметичний засіб, адже її застосовують для зміцнення волосся (проти облисіння) і навіть для виведення ластовиння.

І ось зараз, коли за вікнами зима, - самий час подбати про вітаміни. Немає, напевно, господарки, яка б періодично не вирощувала зелену цибулю на підвіконні: просто в банці або склянці з водою, або в тетрапакі з-під молока, поклавши на бік і прорізавши отвори... Ну, а щоб вона нас радувала постійно до самої весни, цибулю варто посадити в ґрунт саме зараз.

Вирощувати цибулю найкраще в невеликих ємкостях. Зверніть увагу на те, що при вигонці цибулі цибулина не збільшує свої розміри (як на грядці), а зменшує, оскільки витрачає всі свої життєві сили. А це значить, що цибулини можна саджати впритул одна до одної, суцільним килимом. Час вигонки складає усього 2-4 тижні.



pic

Не садіть відразу багато цибулі, адже ви не встигнете її з'їсти. Просто потрібно налагодити «конвеєр» з вигонки. Цибулинки-сівок цілком достатньо, щоб вигнати кілька пір'їн до 15-25 см цілком товарного вигляду. А підсаджуючи кожні 3-4 дні по 30 цибулин на цю грядку ми одержимо щодня близько 10-15 цибулин. Тобто, готова продукція буде надходити на ваш стіл дрібними партіями, а не вся відразу. Для цього потрібно змайструвати або купити ящик і зробити «грядку» розміром 4-6 квадратних дециметрів (20Х20 або 20Х30 см), туди помістити близько 200 головок цибулі сівка й насипати землі або торфу. Можна придбати кілька маленьких ємкостей і розрахувати на таку ж кількість посадкового матеріалу.

Потрібно відзначити, що цибуля збирається цілком (з висмикуванням «знекровленої» цибулини) із ґрунту, а на місце цибулини, що убула, відразу саджається нова. Про родючість ґрунту не хвилюйтеся, тому що цибулина витрачає в основному свій власний запас живильних речовин. Ґрунт, по суті, грає лише роль тримача цибулини, як субстрат у гідропоніці.

Для вирощування цибулі не потрібно ні додаткового тепла, ні додаткового освітлення. Оптимальна температура вигонки - 18-25°С. Приблизно стільки й буває на підвіконні. Але не тримайте ящик дуже близько до гарячої батареї, при температурі 30 градусів ріст зелені припиняється. Цибулі потрібен ще й досить рясний полив, у період росту вона дуже любить воду. Однак переливання приводить до залому пір'я. Тому поливайте не часто, але рясно, з відводом надлишків води в дренаж.



pic

І ще кілька порад.

- Щоб збільшити в цибулині число пір'їн, їй перед посадкою варто злегка зрізати верхівку, до тієї частини, де цибулина починає розширюватися. Це трохи сповільнює ріст, але значно збільшує врожайність.

- Також перед посадкою цибулини варто замочити в теплій воді на 10-20 годин. Вони просочаться водою і прокинуться швидше.

- Якщо дозволяє місце в холодильнику, то тримайте сівок у ньому. Так він пройде стратифікацію й охочіше сприйме посадку як весну, що наступила.

- Не вискубуйте окремі пір'їни навіть у великих цибулин, а виривайте її всю. При вищипуванні цибулина однаково не дасть нового повноцінного пір'я. Воно буде хирлявим і дрібним. Доцільніше на її місце посадити нову, повну сил.

Цибуля-сівок зараз коштує недорого. У кілограмі - кілька сотень цибулин. Розрахуйте, скільки для вашої родини необхідно, і забезпечте себе зеленою цибулею на всю зиму. Для посадки підійдуть і нетоварні цибулини із власної ділянки.

Джерело: http://domovyk.com