Майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Сергій Торуля напередодні Нового року повернувся з Австрії, де брав участь у міжнародному ковальському фестивалі у місті Ібзіц.

Цей щорічний фестиваль має великий авторитет у міжнародної ковальської спільноти й усіх поціновувачів високого мистецтва обробки металу. Саме тут досяг вершин майстерності старійшина ковальства Альфред Хаберман, який ще у 50-і роки минулого століття створив і розвинув особливу техніку кування та вчив інших розуміти душу металу. Бургомістр Ібзіца, мудрий і далекоглядний керівник, умовив метра переїхати з Чехії в Австрію, обіцяючи всіляке сприяння в популяризації ковальства. І тепер місто стало ковальською Меккою, занесеним до переліку об’єктів світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Бургомістр Ібзіца Йозеф Хофмархер - президент «Кола європейських ковальських міст».

Ось і цьогоріч численні відвідувачі фестивалю (а їх протягом двох днів було понад 12 тисяч) спостерігали за роботою ковалів з різних країн, купували різдвяні подарунки на ярмарку народних ремесел та брали участь у майстер-класах.

На фестивалі ковалі змагалися у п’яти номінаціях. Сергій Торуля спільно з майстром із Івано-Франківська Ярославом Паньківим працювали над втіленням теми єдності, що була заявлена на фестивалі. У підсумку створений ними з цільного шматка металу витвір, що зображає чоловіка та жінку, визнаний кращим у номінації «Скульптурна композиція «Unity».

Сергій Торуля із захопленням розповів про чудову організацію форуму та зазначив, що участь у таких відомих ковальських фестивалях дає неоціненний досвід, який він передаватиме своїм учням.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нського регіонального центру зайнятості.

pic

pic