З 1 січня 2016 року люди отримали можливість оформляти спадок після смерті рідних не лише в місті обласного значення чи райцентрі, а й за місцем проживання померлого на момент його смерті в селі, де немає нотаріуса.

Адже набув чинності Закон №1709-VII від 20.10.2014 року, яким внесено зміни та доповнення до Цивільного кодексу України та Закону «Про нотаріат».

Але чи справді в будь-якій сільській раді відсьогодні можна буде отримати свідоцтво про спадщину?Детальніше про це розповідаєкерівник правових програм РОГО «Комітет виборців України», адвокат Микола Глотов:

«Зміни, які набули чинності з 1 січня, покликані дати можливість мешканцям сільської місцевості не їздити оформляти спадщину в райцентр, а проводити відповідну процедуру, наприклад, у сільраді.

Проте, на практиці, хоч вказані положення і вступили в дію, не всюди вони найближчим часом повноцінно запрацюють.

Справа в тому, що згідно з чинноюна сьогодні статтею 37 Закону «Про нотаріат» у сільських населених пунктах уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування мають право вчиняти такі нотаріальні дії:

1) вживати заходи щодо охорони спадкового майна;

2) посвідчувати заповіти (крім секретних);

3) видавати дублікати посвідчених ними документів;

4) засвідчувати вірність копій (фотокопій) документів і виписок з них;

5) засвідчувати справжність підпису на документах;

6) видавати свідоцтва про право на спадщину;

7) видавати свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя.

Разом з цим посадові особи місцевого самоврядування в селах не мають права оформляти документи, які призначені для використання за межами державного кордону.

Однак видавати свідоцтва про право на спадщину та свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя можуть лише ті уповноважені посадові особи сільської ради, які мають вищу юридичну освіту, досвід роботи в галузі права не менше трьох років, пройшли протягом року стажування у державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса, завершили навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції України, та склали іспит із спадкового права у порядку, встановленому Мін’юстом.

Не секрет, що в наш час не в кожному селі є фахівці, які мають юридичну освіту з досвідом роботи в галузі права не менше трьох років. Не кажучи вже про низку інших наведених вищеумов, яким більшість посадових осіб органів місцевого самоврядування в сільській місцевостінині не відповідають.Крім того, в сільських радах, щоб уповноважені особи могли повноцінно вчиняти дії з оформлення спадщини, має бути постійний доступ до низки державних реєстрів. А для цього потрібен якісний і стабільний Інтернет.

Таким чином, з 1 січня 2016 року мешканці сіл, де немає нотаріусів і де наразі немає можливості забезпечити виконання зазначених вище законодавчих змін, для оформлення спадщини надалі будуть змушені їхатидо райцентру. Враховуючи це, голови місцевих громад мають думати над тим, як вони забезпечать можливість для мешканців отримувати послуги з оформлення спадщини на місці без поїздок у міста чи селища. Зокрема, їм потрібно знати, хто це робитиме (кадри), на чому (матеріально-технічне забезпечення) і як відбуватиметься доступ до електронних баз (необхідність підключення швидкісного інтернету)».

Варто зазначити, що на сьогодні більше шансівзапровадити якісне надання адміністративних послуг (у тому числі,з видачі документів на право володіння спадком) маютьоб’єднані результаті реформи децентралізації територіальні громади. Адже для них наразі діютьрізні грантові програми з підтримки ініціатив, спрямованих на їхній розвиток.

Повідомляє юридичний відділ РОГО КВУ.