Заступник голови Рівненської облдержадміністрації зустрівся із юними винахідниками.

Заступник голови Рівне нської облдержадміністрації Олександр Савчук зустрівся із юними винахідниками: учнем-членом Рівне нської Малої академії наук Павлом Стельмахом та вихованцем Рівне нського обласного ліцею-інтернату Олегом Пархомчуком.

Хлопці є авторами військових винаходів – куленепробивної каски та пристрою для швидкого заряджання АК. Юні винахідники разом зі своїми наставниками звернулися до Олександра Савчука із проханням посприяти впровадженню їхніх винаходів у масове виробництво на підприємствах оборонної промисловості України.

Так, семикласник Павло Стельмах, котрий працював разом із відомим вченим Віктором Вернадським, винайшов для бійців АТО унікальну каску. Її кулі не пробивають, а відбиваються. Увесь секрет каски у поверхні, котра є рельєфною. Винахід школяра вже запатентований.

Прилад іншого хлопця, Олега Пархомчука, – для швидкого заряджання магазину автомата Калашникова. Це дерев’яна дошка з округлим заглибленням для патронів, які спеціальним знаряддям запресовуються в магазин. За допомогою такого приладу можна майже втричі скоротити час заряджання магазину АК – до 15 секунд (норматив 30-35 секунд).

Олександр Савчук оцінив переваги виробів та наголосив: «Такі винаходи дуже корисні для Збройних Сил України, зокрема, у зоні АТО, адже можуть врятувати не одне життя. У зв’язку з цим ми плануємо офіційно звернутися до вищих органів влади, аби таким чином у Києві пришвидшити розгляд впровадження на практиці цих винаходів». Також, за словами Олександра Савчука, найближчим часом в облдержадміністрації організують зустріч із військовими та місцевими підприємцями, котрі працюють із деревом, аби виготовити декілька комплектів для швидкого заряджання магазину АК та передати на передову. Такі прилади, переконаний заступник голови ОДА, мають бути на кожному блокпосту, КПП та частині.



pic

pic

pic

Повідомоляє прес-служба Рівне нської ОДА.