Кожна з п’яти об’єднаних громад Рівненщини вже отримала з Міністерства фінансів затверджені субвенції на освіту та охорону здоров’я.

Про це повідомляє Офіс реформ у Рівне нській області.

Завдяки прогнозованим субвенціям, усі громади прийняли бюджет на 2016 рік. Нині працюють над створенням професійної команди, яка налічуватиме від 15 до 25 осіб. Це, пояснює директор Офісу реформ у Рівне нській області Руслан Сивий, буде своєрідна міні-адміністрація.

Обласні управління готові сприяти і допомагати громадам у вирішенні їхніх робочих проблем. Зокрема, вже з першого січня громади мають самі нараховувати зарплатню освітянам. Начальник обласного управління освіти Григорій Таргонський запевнив – роз’яснення нададуть і навіть допоможуть.

Керівники громад поцікавились, як правильно передати освітні заклади у власність громади, і як випускники складатимуть ЗНО, та отримають атестати про освіту. Григорій Таргонський ці питання взяв під власний контроль, атестати про освіту попередньо вже замовили. Нагадав громадам про існуючу програму "Шкільний автобус". На її реалізацію область вже отримала кошти. Однак вона працюватиме з розрахунку 50 на 50 за умови, що громада передбачає оптимізацію навчальних закладів.

Отримали громади субвенцію на первинну і вторинну ланку охорони здоров’я. Тепер громади даватимуть гроші у район, на обслуговування своїх мешканців у районних лікарнях. За рахунок такого розподілу субвенцій вже у 2016 році, до прикладу Гощанський район, недоотримає 27% коштів на медицину. Адже там утворилося дві ОТГ, які склали третину мешканців району. А субвенція на медицину розраховується за формулою, з розрахунку на кожного мешканця.

Представник департаменту економіки Рівне нської ОДА заспокоїв керівників громад, щодо зарахування ПДФО. Фіскальна служба до рекомендацій чиновників прислухалась, і тепер контролюватиме усі надходження. Однак керівники громад, також мають пильнувати. Адже це надходження на розвиток громади. У разі виявлення недобросовісних підприємців, про них просять повідомляти у фіскальні органи.