Кашель у дитини - це не що інше, як рефлекторний процес, спрямований на очищення та відновлення прохідності дихальних шляхів від слизу, що скупчився або чужорідного тіла. Нерідко його викликають запальні процеси, тоді кашель носить затяжний та деколи важкий характер.

Лікувати його потрібно дуже обережно, попередньо виявивши причину. Слід пам'ятати, що якщо у дитини сильний кашель, то він є супутнім симптомом іншої хвороби, а не розвивається сам по собі. Неправильно обране лікування може стати причиною серйозних ускладнень.

Види кашлю

Вірусний фарингіт - вражає верхній відділ дихальних шляхів, тобто глотки. Малюк у цьому випадку кашляє часто, при цьому кашель сухий та супроводжується, як правило, чханням. Вірусний фарингіт особливої небезпеки не несе, а лікують його інгаляціями, полосканнями та рясним питтям.

pic

Коклюш у дитини виникає внаслідок попадання в організм коклюшної палички, яка дратує кашльовий центр організму. При цьому коклюшна паличка розмножується в нервовій системі, тому кашель у дитини виникає часто навіть від звичайного переляку, гучного звуку і всього, що дратує нервову систему. Починається кашель з гучного свистячого звуку, а далі переходить в нападоподібний кашель, який триває кілька хвилин. Лікування коклюшу спрямоване, в першу чергу, на заспокоєння нервової системи, а вже потім на винищення кашлю.

Трахеїт і бронхіт починаються з сухого кашлю, без виділення мокротиння. Тому, для початку призначають препарати, які викликають мокроту, а потім закінчують лікування відхаркувальними препаратами. При трахеїті і бронхіті показано рясне пиття, гірчичники, гаряча ножна ванна, розтирання та інгаляції. Саме такі маніпуляції підсилюють приплив крові до органів дихання та викликають мокроту.

Обструктивний бронхіт виникає найчастіше у алергіків і пов'язаний з тим, що мокрота, яка утворюється в легенях в'язкої консистенції, яку дуже важко відкашляти. Бронхи дитини при даному захворюванні перебувають у стані спазму, тому дитині важко вдихати. Для лікування обструктивного бронхіту використовують муколітичні засоби, що розріджують мокротиння, а також відхаркувальні засоби. Також рекомендується рясне пиття, масаж грудної клітки.

Ларинготрахеїт (помилковий круп) характеризується гавкаючим кашлем, який супроводжується звуженням верхнього відділу дихальних шляхів. Починається ларинготрахеїт з температури та наростаючого кашлю. Також визначають алергічний круп, який виникає раптово та супроводжується набряком і звуженням гортані. Ларинготрахеїт вимагає негайної госпіталізації дитини, а до приїзду медиків, рекомендується дати дитині рясне пиття і дозу муколітичного засобу.

Затяжний кашель, який триває досить довго, є проблемою, що не терпить відкладання. Дитину обов'язково слід показати лікарю, оскільки причина такого кашлю може бути будь-яка, а вирішувати її можна тільки після ретельного обстеження. Часто, після перенесеного дитиною ГРВІ та грипу, кашель може тривати протягом декількох тижнів. Якщо кашель мокрий, то не слід продовжувати приймати відхаркувальні препарати. Можливо, саме ці ліки протягом тривалого часу провокують кашель.

pic

Рекомендації батькам при кашлі у дітей

- Слід дотримуватися температурного режиму. Немовлят, які кашляють, не варто купати, щоб уникнути перегріву малюка, адже він може спровокувати підйом температури тіла. Провітрюйте квартиру.

- Сухе повітря тільки підсилює кашель, тому настійно рекомендуємо зволожувати його. Зволожити повітря можна, повісивши мокрі рушники на батарею.

- Забезпечте дитині рясне пиття.

- При кашлі також корисно годувати дитину пюре з картоплі з молоком і топленим маслом.

- Зняти напад кашлю допоможе зігріваючий компрес на область грудної клітини.

pic

Дитину слід показати лікарю, якщо кашель не проходить після зникнення всіх інших ознак хвороби, та якщо кашель раптовий і судомний. Консультація педіатра необхідна, якщо кашель заважає малюкові нормально спати, якщо при нападах кашлю дитина синіє або сильно блідне, а його дихання утруднене, якщо крім кашлю у дитини спостерігається підвищення температури тіла.

Здоров’я Вашим дітлахам!