Міністерство інфраструктури України готує до запуску пілотний проект відкритих даних про державні закупівлі та тендери для широкого загалу. Про це повідомив заступник Міністра інфраструктури України - керівник апарату Володимир Омелян під час брифінгу у Будинку Уряду 24 грудня, повідомляє ((http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248731148&cat_id=244276429)(Урядовий портал)).

«Перша стадія передбачає підключення близько 50 підприємств і 5 млрд. державних закупівель на наступний рік, які буде видно в режимі он-лайн. Отже, бізнес матиме повну інформацію і зможе планувати свою діяльність на 2016 рік. Не отримувати оголошення із запізненням чи в останню секунду, а спокійно, рівномірно планувати те, що вони можуть виробляти, надавати для державних структур. Також розміщуватиметься інформація по всіх тендерах і можна буде бачити повну картинку того, що відбувається на держпідприємствах. Фактично за декілька кліків можна отримати повну базу даних», - наголосив Володимир Омелян.

За його словами, дана версія поки що є тестовою, а запрацює на повну силу після різдвяних свят. На сьогодні проект відкритих даних про державні закупівлі та тендери буде розміщено на сайті Міністерства інфраструктури України та порталі відкритих урядових даних data.gov.ua.

Володимир Омелян висловив сподівання, що протягом наступного року вся звітність державних підприємств буде також переведена в електронну форму і буде доступна в режимі он-лайн. «Це буде стосуватися також і оренди рухомого і нерухомого майна», - додав він.

Крім того, як відзначив урядовець, проект відкритих даних про державні закупівлі та тендери «є важливим чинником боротьби з корупцією, оскільки Міністерство відкриває все те, що традиційно було завжди закрито для спільноти та породжувало сприятливий ґрунт для корупційних схем».