Питання виплати офіційної, прозорої зарплати сьогодні дуже актуальне. Адже більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (часто нижче мінімальної) та неофіційну (значно вище мінімальної) зарплатню. З великою кількістю працівників роботодавці взагалі не укладають трудові угоди з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку.

Тому на сьогодні особлива увага приділяється питанню нарахування заробітної плати не нижче законодавчо встановленого рівня.

Зокрема, податківці ДПІ у м. Рівному постійно тримають на контролі питання щодо дотримання суб’єктами господарської діяльності – юридичними та фізичними особами діючого законодавства при виплаті заробітної плати. Фахівцями інспекції проводяться спільні робочі зустрічі за участі представників Пенсійного фонду, органів місцевої влади, на які запрошуються керівники підприємств, установ та організацій, що виплачують заробітну плату в розмірах нижче встановленого законодавством рівня. В ході таких заходів досліджуються причини виплати невідповідної заробітної плати найманим працівникам та проводиться відповідна роз’яснювальна робота щодо збільшення її розмірів. Так, у січні – листопаді поточного року спільно з органами місцевої влади проведено 18 засідань міської комісії з питань заробітної плати, праці та соціальної політики, на яких заслухано 432 керівників підприємств, що виплачували заробітну плату менше від мінімального розміру. В результаті проведених заслуховувань 384 підприємства збільшили розмір заробітної плати найманих працівників, та до бюджету додатково надійшло 437,0 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб.

Тож, потрібно зрозуміти і роботодавцям і найманим працівникам, що від несплати податків, внесків з тіньових доходів країна втрачає значну частину надходжень до державного бюджету, Пенсійного та інших страхових фондів, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення.

Про це повідомили у ДПІ у м. Рівному.