Освітяни області обговорили основні чинники формування здоров'язберігаючого середовища у навчальному закладі під час засідання колегії управління освіти і науки Рівненської ОДА.

За словами начальника управління освіти і науки Григорія Таргонського, особливу роль займає створення умов для збереження здоров’я дітей, у тому числі медичного обслуговування учасників навчально-виховного процесу, дотримання санітарно-гігієнічних вимог і норм. Крім цього, для збереження здоров’я учнів велике значення має організація раціонального харчування. Упродовж останніх років усіма видами харчування було охоплено до 98 відсотків школярів.

Однак, додають освітяни, у 2015 році ситуація змінилася у зв’язку із змінами в законодавстві, зокрема скасування 4 Чорнобильської зони та відміни на даних територіях організації безкоштовного гарячого харчування для всіх вікових категорій учнів. На сьогодні усіма видами харчування охоплено 92 відсотки учнів.

Найбільш поширеною моделлю формування здорового способу життя є виховний потенціал навчальних предметів - основи здоров’я, біологія, географія, фізична культура, література, історія, екологія інші, робота класних керівників, практичних психологів. Суттєвим потенціалом для формування знань, умінь і навичок здорового способу життя є й організація позакласної та гурткової роботи.

Загалом в області понад 80 тисяч учнів задіяні в позашкільній та гуртковій роботі. Вони займаються у понад 5 тисячах гуртках різного спрямування.

Важливою складовою здоров'язберігаючого середовища дитини є і літній відпочинок та оздоровлення. В останні роки на Рівне нщині активно функціонують пришкільні табори. Так, у 2013 році їх було створено 560, в яких відпочинком було охоплено понад 62 тисячі учнів, у 2014 – 558, охоплено понад 51 тис. учнів. Однак, ситуація різко змінилася у 2015 році: лише в 9 районах області вдалося організувати роботу 161 пришкільному табору, в якому до відпочинку було залучено лише 17 тисяч учнів.

Наприкінці засідання члени колегії ухвалили низку рішень, які допоможуть у наступні роки поліпшити ситуацію у напрямі формування здоров'язберігаючого середовища.

Про це повідомили у прес-службі управління освіти і науки Рівне нської ОДА.