Березнівський район готовий до впровадження реформи децентралізації.

Робоча група при РДА зібралася на засідання разом з головами сільських рад, аби обговорити подальший процес об’єднання в громади. Таку зустріч організували не випадково, адже з 25 обраних сільських голів району, 14 – вперше обрані. Тож не всі з них знайомі з деталями процесів реформ.

До зустрічі приєдналися представники Офісу реформ в Рівне нській області, які сприяють об’єднанню громад, та допомагають у вирішенні проблемних питань. Директор Офісу Реформ Руслан Сивий розповів присутнім про переваги, які отримують громади. Водночас нагадав – чим більша громада, тим легше їй буде себе забезпечувати. Заспокоїв і щодо підтримки з боку Держави. Окрім власних надходжень, громади які не у повній мірі себе забезпечують - матимуть і базову дотацію. Нині існує чимало міжнародних програм, які сприяють громадам у втіленні проектів розвитку, чи реконструкцій.

Фахівці стверджують – процес децентралізації пройшли й інші Європейські країни. Зокрема, Польща показала гарні результати. Тому саме на Польщу нині і орієнтуються фахівці.

Сільські голови висловили думки односельчан. Майже усі побоюються - чи зможуть громади стати самодостатніми. Тому цікавились, що є основним – чисельність громади, територія, чи економічні показники. Адже найбільшою проблемою на селі залишаються сільські дороги. А їх ремонт чи реконструкція – надто затратна частина. Голова Березнівської районної адміністрації Микола Мельник впевнений - потрібно триматися разом, тоді й вирішувати проблеми буде простіше.

Повідомляє Офіс Реформ у Рівне нській області.