Експедиція "Волинські старожитності" виявила 2 поховання польських легіонерів вурайоні сіл Костюхнівка і Лісове, а також завдяки місцевому священику отцю Роману з села Комарове - поховання росіянина з військового шпиталю. Всі вони датуються 1915 роком.

Нині Костюхнівка-Вовчеськ більше відомі як "клондайк" бурштину. Поховання того часу вимиваються і викопуються копачами без дослідників.

На початку вересня 1915 року на Волинь прибули польські легіони у складі австрійсько-угорської армії. Від 17 вересня до 10 жовтня тривали бої поляків з російськими військами в районі сіл Троянівка-Колки-Велика Медвежка.

18 жовтня XL корпус 8 армії генерала О.Брусилова перейшов у наступ по лінії річки Стир і 19 жовтня зайняв села Кукли і Яблунька. Проте 21 жовтня польські легіонери відбили Кукли, а 29 жовтня зайняли Кам'януху.

У ці дні група легіонерів полковника Казімєжа Сосновскі була переведена на фронт між Великою Медвежкою і Костюхнівкою. На початку листопада запеклі бої тривали як раз там.

Зимою у навколишніх лісах легіонери почали будувати землянки з доступних матеріалів - дощок знищених домів. У Вовчицьку з цією метою навіть розібрали церкву.

Надалі на Волинському Поліссі тривали лише позиційні бої. Активні дії розпочалися 4 червня 1916 року наступом російської армії, відомим як Брусиловський прорив. 4 липня тривали бої під Костюхнівкою. В історії Польщі затятість польських легіонерів увійшла як своєрідна гордість.

Кожного року на День Незалежності тут запалюється вогонь, який передається у Варшаву. Звідси і розпочала незалежність ІІ Речі Посполитої.

На жаль, на сьогоднішній день Костюхнівка-Вовчицьк більше відомі як "клондайк" бурштину. Поховання того часу вимиваються і викопуються копачами без дослідників.

Експедиція "Волинські старожитності" виявила 2 таких поховання в районі сіл Костюхнівка і Лісове, а також завдяки місцевому священику отцю Роману з села Комарове - поховання росіянина з військового шпиталю. Всі вони датуються 1915 роком.

Дослідження біля Костюхнівки. На початку вересня 1915 р. на Волинь прибули польські легіони у складі австрійсько-угорсь...

Опубліковано Алексеєм Златогорским 21 грудня 2015 р.

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини.