На 19 газет комунальної форми власності, що зареєстровані на Рівненщині, чекає роздержавлення.

Закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» нещодавно прийнятий у парламенті та вже чекає свого підпису у Президента.

Тож влада Рівне нщини вже не фінансуватиме видання, а замовлятиме інформаційні послуги виключно на договірних умовах.

Як працювати редакціям у період роздержавлення ЗМІ, у яких відносинах бути із владою, та що робити, аби не стати «бульварною» пресою. Ці та інші актуальні питання роботи обговорили під час виїзної наради-практикуму на базі газети «Володимирецький вісник», організований управлінням інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю Рівне нської ОДА спільно з секретаріатом РОО НСЖУ. Участь у навчанні взяли голова обласної організації НСЖУ Дмитро Тарасюк, голова Володимирецької районної ради Василь Ковенько, перший заступник голови РДА Анатолій Рижий, головні редактори районних ЗМІ.

«25% комунальних ЗМІ по всій Україні не готові до роздержавлення. Окремі «районки» не хочуть бути самостійними, а щоб влада і далі залишалась співзасновником», - поінформував головний редактор газети «Володимирецький вісник» Сергій Скібчик. Водночас, журналіст переконаний, що найкращий варіант в умовах реформування – співпраця ЗМІ і влади. Треба змінювати свідомість того, що інформація – це послуга, за яку потрібно платити.

Тим часом, після роздержавлення частина районних друкованих ЗМІ може очікувати закриття, інші – можуть стати привабливими для заможних людей – як українців, так і іноземців. У зв’язку з цим Дмитро Тарасюк застеріг: редакційним колективам потрібно бути обережними, аби не «продатися». У результаті газета може стати «бульварною», а громада може залишитися непоінформованою про те, що діється в районі, про нові впровадження у сфері державної політики, економіки, соцзахисту тощо.

«Однозначно легше буде тим газетам, котрі мають понад 3-х тисячний тираж. Це «районки» у Сарнах, Зарічному, Рокитному, Володимирці, Березному. Решті буде важче. Тому газетам у сусідніх районах варто об’єднуватися – по два, три видання», - переконаний Дмитро Тарасюк.

На думку голова обласної організації НСЖУ, від керівника «районки» залежить чи не 80% успіху газети – головний редактор має вирішувати долю колективу, визначати напрями фінансування, шукати нові шляхи розвитку газети: збільшення доходів від реклами, співпраця із ГО, створення власних Інтернет-сайтів.

Тим часом більшість комунальних газет Рівне нщини вже готові до змін у І-ий або «пілотний етап» цього процесу. Він відбуватиметься протягом наступного року на добровільних засадах. Вже до 31 березня 2016 року редакції мають повідомити засновників, у який спосіб вони планують роздержавлюватись.

У рамках навчання редактори комунальних друкованих ЗМІ Рівне нщини відвідали місто Кузнецовськ, побували на Рівне нській АЕС, зустрілися та поспілкувалися з її генеральним директором Павлом Павлишиним. Потому ознайомилися із творчим процесом у редакції «Володимирецького вісника» та методологією творення інтернет-сайту.