Рішення дотримуватися посту є справою суто добровільною. Але при цьому необхідно пам'ятати, що крім релігійного компоненту, в даному випадку велику роль відіграє вплив обмежень в їжі на здоров'я людини.

Перед початком посту необхідно проконсультуватися у лікаря. Якщо лікар дасть позитивну відповідь, то організм потрібно попередньо підготувати, влаштовуючи добові утримання від їжі, різні дієти. Також необхідно завчасно виключити з раціону спиртні напої і скоротити вживання продуктів тваринного походження.

pic

Як постити так, щоб якомога менше травмувати свій організм?

Людина, насамперед, повинна зрозуміти, що таке пост і поставити перед собою мету. Піст - це, перш за все, спроба подивитися на себе як на людину, це своєрідний духовний іспит. І якщо це завдання поставлене, то і впоратися легше. Входити в піст треба завжди дуже акуратно, особливо, якщо це вперше.

pic

Поведінка під час посту

Гнів, гріховні думки і бажання можна подолати за допомогою читання улюблених уривків з Біблії, бесід з духівником або однодумцем. Крок за кроком, поступово ви досягнете успіху у своєму духовному піднесенні і зрозумієте ще краще, як витримати піст.

Харчові правила в період посту наказують вживати в їжу таку кількість білкових продуктів, яке забезпечує функціонування організму без загрози для здоров'я. Половину потреби в білках можуть забезпечити бобові, а решту - хліб і крупи. Особливо не варто нехтувати продуктами з сої. У день можна додавати в їжу до чотирьох ложок соняшникової олії, а також обов'язково їсти горіхи. Небажано приправляти їжу великою кількістю солі і приправами. Це підвищує апетит. Таким же ефектом володіють і газовані напої. Організм за час утримання від жирної важкої їжі перебудовує свій обмін речовин і роботу шлунково-кишкового тракту. Ні в якому разі не переїдайте, щоб не отримати небажаного ефекту.

pic

До якої б конфесії ви не належали, пам'ятайте, головне - помірність і в піст, і в розговіння після його закінчення.