Здійснюючи операції з продажу майна у фізичних осіб досить часто виникають питання щодо особливостей сплати військового збору фізичною особою – резидентом при продажу рухомого майна за посередництвом юридичної особи (не комісіонера), за умови що договір купівлі-продажу не посвідчується нотаріально.

Як же ж діяти громадянину за таких обставин роз’яснюють фахівці ДПІ у м. Рівному.

Відповідно до п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

Підпунктом 1.1 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ передбачено, що платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 ПКУ, зокрема фізичні особи – резиденти та фізичні особи – нерезиденти.

Об’єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. Згідно з п. 163.1 ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування військовим збором резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи, перелік яких визначено підпунктами 164.2.1 – 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями статей 172 - 173.

Відповідно до п. 173.3 ст. 173 ПКУ у разі якщо об’єкт рухомого майна продається (обмінюється) за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента чи фізичної особи - підприємця, такий посередник виконує функції податкового агента стосовно подання до контролюючого органу інформації про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку, а платник податку під час укладення договору зобов’язаний самостійно сплатити до бюджету податок з доходу від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна.

У разі купівлі-продажу майна фізична особа, яка є відповідальною згідно з вимогами розд. IV ПКУ за нарахування та утримання податку, сплачує (перераховує) його за своєю податковою адресою до відповідного бюджету (п.п. 168.4.5 п. 168.4 ст. 168 ПКУ).

Отже, фізична особа – резидент, яка здійснює продаж рухомого майна за посередництвом юридичної особи (не комісіонера), за умови, що договір купівлі-продажу не посвідчується нотаріально, зобов’язана самостійно нарахувати та сплатити військовий збір за своєю податковою адресою.

При цьому, податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі.