Люди хворіють досить часто і настільки ж часто вони просто намагаються не звертати уваги на симптоми грипу або ГРВІ, намагаючись дати організму шанс на самостійну боротьбу. Найчастіше ми можемо просто махнути рукою: «Само пройде», понадіявшись на звичне «Авось». Чи варто говорити, що цей підхід в корені невірний, оскільки чреватий десятками ускладнень, яких можна було б уникнути...



pic

Причини розвитку грипу

Віруси, що викликають грип, постійно існують навколо нас. Їм властиво дуже швидко змінюватися (мутувати), і саме тому грипом можна хворіти багато разів. Вірус поширюється дуже швидко. Чхаючи, кашляючи, розмовляючи, хворі люди, розбризкують в повітрі дрібні крапельки, в яких і знаходяться віруси. Лікарі кажуть, що грип передається повітряно-крапельним шляхом.



pic

Симптоми грипу:

• температура від +38 градусів і вище, яка тримається мінімум 5 днів;

• досить сильний озноб або гарячковий стан, в якому вас буде кидати то в жар, то в холод;

• сильний головний біль, яка відгукується при будь-якому різкому русі;

• можлива світлобоязнь. Вона пояснюється тим, що піднімається тиск і стає боляче дивитися на яскраві джерела світла або поверхні, які добре відбивають світло;

• можлива задишка. Як правило, вона проявляється, якщо ви незважаючи на свій стан продовжуєте жити і працювати в колишньому ритмі;

• ломота в м'язах і суглобах;

• слабкість;

• втрата апетиту, можливо, нудота;

• біль у горлі, як правило, проявляється на ранок, потім переходить в сухий кашель;

• нежить.

Профілактика

У приміщеннях, де душно, немає припливу свіжого повітря, де збирається багато людей, створюються сприятливі умови для скупчення вірусу, а значить, і зараження грипом. У той же час вірус грипу нестійкий у зовнішньому середовищі, і така проста міра, як провітрювання, значно знижує його концентрацію в повітрі. Тому під час спалаху грипу частіше провітрюйте приміщення будинку, в установах, на виробництві. Однак не впадайте в іншу крайність і не допускайте переохолодження організму, в такому стані він більш вразливий для вірусу грипу. Тому провітрювати приміщення (особливо взимку!) слід до роботи, під час обідньої перерви, між змінами, а вдома на той час, поки відкрита кватирка, краще виходити з кімнати або тепло одягатися.

pic

У період спалаху грипу треба робити ретельне прибирання квартири. Вологе прибирання або за допомогою пилососа допомагає боротися з вірусом, осілим разом з пилом на стіни, меблі, килими, скло. Систематично видаляти пил треба й тому, що вона дратує слизові оболонки носоглотки, і їх стійкість до інфекції знижується. Якщо захворів на грип хто-небудь з членів вашої родини, помістіть його при можливості в окрему кімнату або виділіть йому окрему постіль.

Провітрюйте частіше кімнату, де перебуває хворий, тепло укутавши його на цей час. Слідкуйте за тим, щоб він користувався окремим посудом, ретельно мийте його та обдавайте окропом. Не забувайте, що доглядати за хворим, входити до нього в кімнату треба тільки в масці, зшиту із чотирьох шарів марлі. Маску щодня періть і пропрасовуйте праскою.

При перших же ознаках захворювання лягайте в ліжко і викликайте лікаря додому, а не йдіть з високою температурою в поліклініку. Абсолютно неприпустимо хворому ходити на роботу, в бібліотеку, в кінотеатр - в будь-яке суспільне місце, де багатолюдно, і піддавати оточуючих людей небезпеки зараження! У народі давно застосовується профілактично-попереджувальний метод: готують суміш з товченого часнику і сиру, беруть їх у співвідношенні 1: 5. Перед виходом з будинку, вранці необхідно з'їсти 1-2 ч. ложки суміші. Для усунення неприємного запаху можна пожувати петрушку, з'їсти яблуко або грушу.

Будьте здорові!

pic