Запалення стінок шлунка, або гастрит - наслідки любителів фастфуда, жорстких дієт або просто володарів незавидної спадковості. Згідно зі статистикою, ту чи іншу форму гастриту має половина населення.

Розрізняють гостру і хронічну форми

Гострий гастрит викликається переїданням, особливо при одночасному вживанні алкоголю, недоброякісних продуктів, деяких лікарських препаратів протягом тривалого часу, самоотруєння організму при захворюваннях печінки, нирок, порушеннях обміну речовин та ін.Симптоми гострого гастриту з'являються зазвичай через 4-8 годин після впливу інфекції, неправильного харчування та деяких ліків. Характерні відчуття тяжкості і повноти в надчеревній ділянці, нудота, блювання, пронос, слабкість, запаморочення. Шкіра та видимі слизові оболонки стають бліді, язик обкладений сірувато-білим нальотом, спостерігається слинотеча або, навпаки, сильна сухість у роті. При натисненні пальцями на живіт відзначається болючість в надчеревній області.

pic

Можливе підвищення температури тіла. Гострий період захворювання при своєчасному лікуванні триває 2-3 дні. Гастрит хронічний розвивається під впливом повторних і тривалих порушень харчування, вживання гострої та грубої їжі, міцних алкогольних напоїв, неповноцінного харчування (особливо дефіцит білка, заліза і вітамінів), тривалого прийому медикаментів, що надають подразнюючу дію на слизову оболонку шлунка. Слід особливо підкреслити, що неуважне ставлення до прийняття їжі (поспішна їжа, погане пережовування їжі, читання за їжею) може сприяти захворюванню хронічним гастритом.

Характерні болі, печія, відчуття тяжкості в надчеревній області після їжі, нудота, зниження апетиту, бурчання і переливання в животі, неприємний смак у роті. Можливий розвиток кровотеч (ерозивний гастрит).

pic

Попередити захворювання набагато легше, ніж вилікувати. Тому слід заздалегідь подбати станом свого шлунка, звернувшись до народних методів профілактики гастриту.

pic

Лікування гастриту за допомогою яблук

Яблука потрібно очистити від шкірки і потерти на крупній тертці або подрібнити. На перших порах лікування (перший місяць) необхідно споживати цей продукт кожен день в будь-який час дня на порожній шлунок. Цей спосіб має два специфічних нюанси. По-перше, яблука потрібно їсти на порожній шлунок (не раніше, ніж через 5:00 після останнього прийняття їжі / води). По-друге, категорично протипоказано вживання фруктів перед сном. У тому випадку, якщо ваш шлунок погано перетравлює зелені яблука, в перші дні курсу слід робити клізми з водою або рослинним маслом для полегшення роботи кишечника.

pic

Лікування за допомогою соку капусти

Рекомендовано на випадок гастриту із зниженою кислотністю шлунка. На один день вам знадобиться склянка соку з капустяного листя, віджатого на соковижималці. Його можна розділити на 2 прийоми: ранковий та вечірній, причому пити сік радиться за 30 хвилин до їжі. Приймати свіжовичавлений капустяний сік досить складно. Якщо такий продукт викликає у вас нудоту, пийте його після 4-5 годин після віджимання. Сік капусти може зберігатися в холодильнику до двох діб. При більш тривалому терміні зберігання він втрачає свої корисні властивості.

pic

Лікування гастриту соком картоплі

Протягом 10-денного курсу вам буде необхідно щоранку випивати по склянці картопляного соку натщесерце. Після процедури рекомендується полежати протягом 30 хвилин. Приймати їжу можна вже через годину після вживання соку. Курс лікування необхідно повторити тричі, причому проміжок між підходами повинен становити ті ж 10 днів.

pic

Лікування гастриту за допомогою кислого молока

5 літрів молока необхідно витримувати на паровій бані до тих пір, поки воно не скисне. Потім продукт необхідно довести до кипіння (але не кип'ятити!). Утворений сир необхідно прибрати. Сироватку треба перелити в емальовану каструлю і проварити в ній на повільному вогні зерна вівса, попередньо просіяні і промиті. Після 3:00 варіння вимкніть вогонь, охолодіть і процідіть сироватку, позбувшись від гущі. Змішайте рідину з 300 гр меду і 125 мл спирту. Зберігати таку суміш необхідно в холодильнику, а приймати - тричі на день за 15 хвилин до трапези в кількості 30 грам, попередньо ретельно збовтавши.

Щоб позбутися від ненависної хвороби, вам доведеться трохи переглянути свій раціон. Зокрема - включити в нього кілька корисних компонентів, які простимулюють роботу шлунково-кишкового тракту. Щоранку випивайте по ковтку чистої негазованої води. Це запустить роботу шлунку і допоможе йому прокинутися. З'їдайте вранці натщесерце пару ложок свіжого гірського або квіткового меду, запиваючи його чаєм або водою (теплою або холодною, але не гарячою). Через 15 хвилин можна приступати до трапези. Вибирайте м'яку їжу: вона не повинна дряпати стінки шлунка. Також зранку варто відмовитися від надто кислих і гострих продуктів. 2-3 рази на добу випивайте натщесерце 1 ст.л. оливкової олії. Результат буде помітний вже через 2 тижні щоденного застосування. Масло оливи не має побічних ефектів, тому застосовувати таке лікування можна і декілька місяців підряд. Головна умова - щоб масло було прозорим і не мало гіркого присмаку.

Бережіть себе!