На жаль, бронхіт сьогодні є одним з лідерів серед захворювань нижніх дихальних шляхів. Бронхіти бувають не тільки вірусні та бактеріальні, а й грибкові, алергічні, а так само хімічні.

Джерела виникнення бактеріального бронхіту - стрептокок, стафілокок, пневмокок і гемофільна паличка. Пил, різні алергени, хімічні речовини або токсичні гази, впливаючи на бронхи, так само можуть викликати дане захворювання.

Що потрібно знати про бронхіт

Дуже часто бронхіт виникає через переохолодження організму, тому його нерідко сприймають тільки як застуду, хоча основним шляхом його розповсюдження є контактний або повітряно-крапельний.

Епітелій бронхів набрякає, на ньому накопичується гнійний або слизисто-гнійний ексудат (при важких стадіях хвороби - іноді з кров'яними вкрапленнями). Просвіт бронхів звужується, серйозно утрудняючи дихання і викликаючи сильний кашель. Саме тому обов'язково потрібні засоби, що володіють відхаркувальною дією.

pic

Симптоми бронхіту не помітити неможливо:

Починається захворювання з легкого нездужання, першіння в горлі.

Піднімається температура тіла, з'являються напади сухого кашлю. З часом кашель стає мокрим, супроводжується відхаркуванням гнійного слизу. Напади можуть бути тривалими, болісними, особливо вдома в нічний час, коли вони перешкоджають нормальному сну.

Дихання стає утрудненим, з'являється задишка. Відчувається загальна слабкість, розбитість, ломота в суглобах.

Гострий бронхіт може тривати близько двох тижнів. Загоєння слизової бронхів - процес дуже тривалий, тому кашель часом не проходить і протягом довшого терміну.

Якщо на цій стадії хворобу запустити, вона може перейти в хронічну форму, дуже важко піддається лікуванню. Небезпека захворювання і в тому, що він є першим кроком до розвитку астми (лікування бронхіальної астми). Хронічний бронхіт - звичайний стан для курців «зі стажем».

pic

Домашнє лікування бронхіту народними засобами

• Насамперед хворому потрібно пропотіти, а для цього нам знадобляться потогінні трави: шавлія, м'ята, липовий цвіт, імбир з медом і бузина. У день потрібно випивати 3-4 чашки настоїв з цих трав.

Ефективним засобом є і малина, яка додається в чай - відмінний потогінний засіб. Для лікування бронхіту в домашніх умовах корисно смоктати краплі мигдалевого масла на шматочку цукру.

• Візьмемо один хороший рецепт, який допомагає від бронхо-легеневих захворювань, таких як пневмонія і бронхіт. Для цього нам знадобиться свиняче внутрішнє сало, приблизно 300 грам, і 6 зелених яблук.

Яблука можна не очищати, просто нарізати. Те ж саме зробити і з салом. Потім поставити нудитися на повільний вогонь, щоб нічого не пригоріло. Взяти 12 яєчних жовтків, розтерти з 1 склянкою цукру і додати 300 грам натертого шоколаду. Суміш сала і яблук пропустити через сито і гарненько змішати з яєчно-цукрово-шоколадною сумішшю. Тепер потрібно поставити охолоджуватися. Рецепт готовий, можна приступати до лікування бронхіту в домашніх умовах. Цю кашку мажемо на хліб і запиваємо теплим молоком, бажано козячим. Це дуже швидко допомагає одужати.

• Якщо є можливість купити борсуковий жир, то ви і знати забудете, що таке бронхіт і кашель. Знадобиться півлітра жиру для гострого або літр для хронічного бронхіту. Приймати по 1 ст ложці 2 рази на день. Запивати водою жир не можна, тільки розсолом.

• Лікування бронхіту в домашніх умовах тополиним листочками. Цей рецепт дуже сильний і допомагає не тільки при бронхіті, але і при запаленні легенів. Зберіть весняні тополині листочки разом з клейкою шкаралупою, заповніть ними темну скляну пляшку і залийте хорошою горілкою. Настоювати не менше тижня в шафі. Приймати по 1 ч ложці, потім по 1 десертній (не більше) на ніч. Цю настоянку можна зберігати кілька років.

pic

• Взяти 1 кг стиглих помідорів і 50 г часнику, все пропустити через м'ясорубку. Додати 300 г хрону, натертого на тертці. Змішати, підсолити і розкласти в банки. Зберігати в холодильнику. Дітям можна давати по чайній ложці перед їжею 3 рази на день, дорослим 1 столову ложку. Перед вживанням зігрівати до кімнатної температури.

• Лікування бронхіту в домашніх умовах гарячим квасом. Цей рецепт прийшов до нас із глибини століть і дуже добре допомагає в лікуванні. Краще всього використовувати справжній домашній квас. Пити його потрібно в гарячому вигляді кілька разів на день, а на ніч обов'язково. Через кілька днів попрощаєтеся з кашлем і бронхітом.

pic

Ризик захворювання бронхітом можна звести до мінімуму регулярним загартовуванням організму і частим прибиранням будинку, щоб не допускати скупчування побутового пилу. Корисно тривале перебування на повітрі в суху погоду.

Будьте здорові!