Який смачний і корисний чай з лимоном ми любимо собі заварювати. Та і деяким стравам лимонний сік додає таку пікантну нотку, що складно потім утриматися і не з’їсти все до останньої крихти. А що ви робите з кісточками, що залишилися після вживання цього корисного фрукта? Напевно, кожному любителеві лимонів спадало на думку посадити ці кісточки в землю і виростити справжнісінький лимон у себе удома. Але ось як виростити лимон в домашніх умовах, і як за ним доглядати, щоб він плодоносив, знають небагато. Можливо, наші поради згодяться любителям домашнього квітникарства.

Живець або кісточка?

Домашня рослина “лимон” дещо відрізняється від його “вуличного” побратима і габаритами дерева, і розмірами плоду. Якщо ви посадите кісточку лимона, який купите в магазині, швидше за все у вас вийти виростити саме деревце, але ось приносити плоди воно буде навряд чи. Йому просто не вистачить для цього умов. Проте немає нічого неможливого. Якщо є бажання все-таки поласувати лимонами з такого дерева, його можна буде згодом прищепити.

Набагато простіше добитися смачних і стиглих плодів у власному будинку, купивши живець карликового “домашнього” лимона. З вирощеного таким чином дерева вже через декілька років ви зможете зібрати цілком пристойний урожай в 15-20 лимонів.

Де ставити лимон в квартирі?

Для тих, хто хоч раз замислювався над питанням, як виростити лимон в домашніх умовах, буде цікаво дізнатися, що він любить багато-багато сонця і хорошу вологість. Вікно, мабуть, буде найвдалішим місцем, куди його можна буде поставити в квартирі. Але в цьому випадку погане опалювання в зимовий час буде вам тільки на руку. Вологість повітря менше 40% згубна для рослини, тому за цим показником треба постійно стежити: ставити поряд з деревцем посуд з водою, обприскувати і протирати листочки. Хороша порада! Щоб не підморожувати корені лимона, що стоїть взимку на вікні, можна горщик на якийсь час замотати матеріалом, і поставити під нього прошарок пінопласту.

Грунт для лимона

Земля, яку ми можемо купити в спеціалізованих магазинах, не зовсім підходить для кімнатного лимона. У ній зазвичай міститься торф, що робить грунт кислим. Щоб в домашніх умовах вирощувати “щасливий” лимон — потрібний грунт, що має нейтральну реакцію, тому про його склад краще потурбуватися самому.

Отже, використайте 2 стакани звичайної садової землі і 2 стакани листяної землі, додайте невелику кількість золи, перегною і річкового піску. Все переміщайте і залийте водою. В результаті повинна вийти густа суміш, що заповнила увесь об’єм горщика. Ось до цього складу і висаджуйте свій лимон.

Пересаджувати лимон в іншу ємність можна буде вже через півроку. Вибирайте горщик більший попереднього в діаметрі на 5 см.



pic

Добрива для лимона

Занадто старатися в додаванні добрив до грунту при вирощуванні вашого домашнього лимона не варто, можна добитися зовсім зворотного результату. Підгодовувати рослину рекомендується навесні, коли йде сильне зростання. У зимовий час взагалі краще відмовитися від підгодівель, або використати добрива в розчиненому у воді для поливу виді.

Звичайна підгодівля для квітів “Веселка”, яка є в кожному квітковому магазині, цілком підійде і для лимона. Можна також використати золу і деревну тирсу. Будь-які азотовмісні добрива допоможуть дереву добре розвиватися і заощаджувати сили для дозрівання плодів.

Як і чим правильно поливати лимон?

Домашній лимон потребує води, в якій не буде хлору (чого у водопровідній воді з-під крану предостатньо). Тому, перш ніж поливати деревце, набрану воду доведеться відстоювати протягом доби. Можна привозити воду з природних джерел, тільки перед поливом її треба буде прогріти до кімнатної температури. Дощову воду краще не використати зовсім.

Поливають лимон у міру висихання грунту, тобто коли вона починає кришитися в руках. Бережіть при цьому корені, і поливайте рослину по краю горщика, поки вода не з’явитися в піддоні.

Догляд за домашнім лимоном

Ті з нас, хто думає про те, як виростити лимон в домашніх умовах, хочуть швидше отримати від нього плоди. Проте потрібно набратися терпіння. Лимон в домашніх умовах приносить плоди через декілька років наполегливої праці. Для цього рослину треба періодично підрізати, щоб з’явилися гілки четвертого порядку. Підрізують деревце заввишки вже в 20 см навесні тоді, коли можна буде побачити на гілках перші бруньки. Спочатку зрізують верхівку, а потім в подальші роки вже і самі гілки.

Знімати плоди, що з’явилися, з дерева варто у момент фарбування їх в жовтий колір, акуратно зрізуючи з гілки секатором. При цьому в діаметрі фрукти мають бути до 7 см.

У літній час лимон буде добре себе почувати на балконі. Тільки постійно контролюйте рівень вологості грунту. Не можна дозволити грунту висохнути, але і закиснути від надлишку вологи він не повен. Рази два в місяць акуратно розпушуєте землю, не зачіпаючи коренів.

Періодично лимон слід мити. Для цього прикрийте землю поліетиленовою плівкою, а самі листочки помийте мильною водою.

А найголовніше, вирощуючи лимон в домашніх умовах, відносьтеся до нього з любов’ю. Повірте, рослини відчувають теплу енергетику, і обов’язково дадуть відповідь взаємністю у вигляді хорошого урожаю до чаю. До речі, кажучи, плоди домашнього лимона по своєму складу анітрохи не поступаються магазинним фруктам, так що і користі в них не менше.

Джерело: http://ecopravo.lviv.ua