В чотирьох пенітенціарних установах Рівненщини засуджені переглядали фільми в рамках ХІІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який наразі триває в області.

Так, 3 грудня кінострічки «Медик іде останньою» та «Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу» подивилися ув’язнені Дубенської виховної колонії для неповнолітніх. Як розповіли працівники установи, наразі в колонії перебуває досить талановитий засуджений з Криму, який у період відбування покарання сам створює відеоролики. Ця справа йому дуже подобається і після виходу на волю він планує зайнятися нею більш професійно.

Між іншим, за словами керівника Дубенської виховної колонії Валентина Марача, в цій установі ніколи не відбував покарання засуджений Янукович Віктор Федорович. Тому інформація про те, що екс-Президент України «мотав строк» у Дубному, є лише чутками.

Також 3 грудня в рамках фестивалю вже доросліша аудиторія в Городоцькому виправному центрі переглядала фільм «Пост Майдан».

Цю ж стрічку наступного дня дивилися засуджені Городищенської виправної та Катеринівської виховної колоній. До слова, в Городищі після перегляду фільму деякі в’язні знову висловили своє бажання і готовність «спокутувати свою вину кров’ю», захищаючи державу від агресора та воювати в зоні АТО. Якби законодавство давало їм таку можливість. Минулого року вони про це заговорили, переглянувши в рамках фестивалю фільм «Євромайдан. Чорновий монтаж».



pic

Після кожного з показів засуджені дискутували з регіональним координатором із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Вячеславом Свірцем про права людини, відображені у фільмах проблеми і загалом висловлювали своє ставлення до нинішніх подій у нашій державі.

Нагадаємо, що ХІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA розпочався на Рівне нщині 24 листопада і триватиме до 12 грудня 2015 року. В його рамках буде проведено не менше 14 показів та обговорень фільмів у вищих навчальних закладах, коледжах, школах, бібліотеках.

Регіональним партнером фестивалю в Рівне нській області є РОГО «Комітет виборців України». А покази для засуджених проводилися за сприяння управління Державної пенітенціарної служби України в Рівне нській області.

З наступного тижня – 7, 8, 9 і 12 грудня – проводитимуться відкриті покази для всіх бажаючих у Рівне нській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні. Про це повідомили у інформаційному відділі РОГО КВУ