Захисти себе - візьми презерватив. У Рівному на Майдані Незалежності у Всесвітній день боротьби зі СНІДом благодійники роздавали засоби контрацепції. А ще листівки з нагадуванням про шляхи розповсюдження цієї недуги. Усе заради зменшення випадків зараження на Рівненщині. Адже за цей рік в нашому регіоні виявили 250 ВІЛ-позитивних людей. Досліджувала тему Катерина Мункачі.

Попри негоду на майдані незалежності у Рівному працює мобільна амбулаторія. Представники благодійного фонду "Майбутнє без СНІДу" розповідають мешканцям міста про ВІЛ та СНІД, а ще роздають засоби контрацепції. Рівняни беруть, говорять такі акції важливі.

Ця мобільна амбулаторія з грудня минулого року курсує областю, вона дала змогу географічно розширити послуги обстеження. Працюють з групами ризику: особами секс-бізнесу, наркоманами, ув'язненими, безхатченками та гомосексуалістами.

З 1996 року в області зафіксували понад дві з половиною тисячі ВІЛ-інфікованих. У 2015 році нововиявлених - 250 осіб. А ще на обліку перебуває 21 дитина, діагноз які отримали від інфікованих мам. Найбільше пацієнтів у населених пунктах поблизу Рівного.

Між тим, у дисциплінованих пацієнтів тривалість життя така сама як і у людей з іншими пожиттєвими діагнозами. Щороку в Україні виявляють до 20 тисяч нових випадків зараження. І хоча немає зменшення виявлення випадків захворювання показник зменшення смертності позитивний - говорять медики. Усе це завдяки призначенню антиретровірусної терапії.

Іншими словами повинні мати лабораторний показник ефективності лікування. А це значить, що у людини зі статусом майже не виявлятиметься у крові вірус. Між тим інші експерти переконують, необхідної діагностики, для віл позитивних людей не вистачає.

Нині говорить, Юрій Лазаревич усі пацієнти та громадські активісти очікують формування бюджету 2016 року. Однак вже подейкують, що він урізаний. Така ситуація була і цьогоріч. А це призведе до нестачі і антиретровірусної терапії і препаратів для діагностики.

А до цього, усі сили, погоджуються експерти, варто кинути на виявлення хвороби та призначення лікування. Для цього, кожна людина, яка є в групі ризику повинна пройти експрес-тест.