Під час вагітності лікарі уважно стежать за показниками гемоглобіну в крові майбутніх мам. Адже його недолік означає, що і жінка, і її малюк отримують мало кисню. Причин для зниження гемоглобіну в крові багато, але результати аналізу - не завжди привід бити на сполох і приймати препарати. Розібратися в ситуації допоможе лікар.

Ознаки анемії у вагітних: блідість шкіри і слизових оболонок; запаморочення; «мушки» перед очима; слабкість; швидка стомлюваність; непритомні стани; прискорене серцебиття; задишка при фізичних навантаженнях; шум у вухах; головний біль; безсоння; блідість шкіри; ламкість волосся і нігтів; сухість шкіри; синюшність губ та запори.

pic

СТУПЕНІ АНЕМІЇ ПРИ ВАГІТНОСТІ

На сьогоднішній день відомо 3 ступеня залізодефіцитної анемії. Хорошим показником рівня гемоглобіну в крові для вагітної жінки вважається в середньому - 110 г / л. За ступенем його зниження і визначається тяжкість захворювання.

АНЕМІЯ ПЕРШОГО СТУПЕНЯ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Це прелатентна фаза розвитку анемії, яка характеризується в першу чергу виснаженням "депо" заліза: феритину і гемосидерину. Коли спостерігається анемія першого ступеня, рівень гемоглобіну в крові - 111 - 92 г / л., еритроцитів - 3,6-3,2 * 1012 / л. Анемія легкого ступеня при вагітності дуже часто не проявляється і часто виявляється тільки після здачі аналізів. Отже, дуже поширені випадки, коли в організмі присутня анемія першого ступеня, а жінка може і не відчувати головного болю, легких запаморочень або інших симптомів анемії, але при цьому плід, у свою чергу, однозначно відчуває дискомфорт через кисневе голодування. Лікування у випадку, коли спостерігається анемія у вагітної 1 ступеня, зазвичай проходить в домашніх умовах.

АНЕМІЯ ДРУГОГО СТУПЕНЯ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Це латентна стадія розвитку анемії, яка характеризується зниженням концентрації сироваткового заліза та ступеня насичення їм трансферину, що, у свою чергу, призводить до зменшення транспортування заліза до кістковому мозку. Коли спостерігається анемія другого ступеня, рівень гемоглобіну в крові - 91 - 70 г/ л., еритроцитів - 3,2-3,0 * 1012 г/ л. У цей період у жінки спостерігається висока стомлюваність, слабкість, часті запаморочення і непритомність. Також характерні і зовнішні ознаки - бліда шкіра і ламкість нігтів. Все це представляє собою високу загрозу для майбутньої мами і її малюка, тому, як правило, лікування анемії при вагітності 2 ступеня відбувається в стаціонарі.

АНЕМІЯ ТРЕТЬОГО СТУПЕНЯ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Це стадія виражених клінічних проявів, яка носить назву - анемія гіперогенераторна. При анемії 3 ступеня рівень гемоглобіну в крові нижче 70 г / л., а еритроцитів нижче 3,0 * 1012 г/ л. У крові спостерігаються гіпохромні еритроцити і анулоціти. Колірний показник крові - 0,6 і нижче. Така анемія у вагітних, наслідки якої можуть бути не найприємніші, відзначається особливою тяжкістю і вимагає обов'язкової госпіталізації та ретельного лікування.

pic

Лікування анемії при вагітності

Звичайно, в лікуванні хвороби не останню роль відіграє дієта, але широко поширена традиція налягати на «залізовмісні» фрукти і овочі (яблука, морква, гранати) має під собою мало підстав. З фруктів і овочів залізо засвоюється значно гірше, ніж з м'ясних продуктів, тому потрібно стежити, щоб раціон був багатий м'ясом і субпродуктами.

Важливо пам'ятати, що за допомогою одних продуктів харчування дефіцит заліза при анемії ліквідувати не вийде, тому потрібно приймати призначені лікарем ліки. Благо зараз є безліч препаратів, які не роблять шкідливого впливу на дитину.

Препарати для лікування залізодефіцитної анемії містять також різні компоненти, що підсилюють всмоктування цієї речовини: аскорбінову, янтарну та фолієву кислоти, фруктозу, цистеїн.

Не варто припиняти прийом призначених лікарем препаратів відразу після поліпшення самопочуття: під час вагітності організм жінки відчуває підвищені навантаження, йому належить перенести пологи з неминучою крововтратою і довгий період грудного вигодовування - все це може викликати рецидив анемії, тому фахівці рекомендують приймати залізовмісні ліки довгий час.

pic

ПРОФІЛАКТИКА АНЕМІЇ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ

Профілактику залізодефіцитної анемії бажано почати ще до настання вагітності. Для цього майбутній матусі необхідно за 2-3 місяці до початку вагітності почати приймати по 60 мг. елементарного заліза і по 250 мкг фолієвої кислоти. При цьому бажано використовувати комбіновані пероральні препарати заліза, що містять фолієву кислоту, з пролонгованим вивільненням заліза. І головне, не варто забувати про повноцінний раціон харчування, оскільки гарне харчування в першу чергу сприяє підтримці належного рівня гемоглобіну в крові, а не його відновленню.

pic