У Рівнераді без обговорення створили 8 комісій разом з "потрібними" головами. Попри столичні "розклади", більшість у місті сформували опоненти під куполом Верховної Ради. Адже рішення однопартійців президента "освятили" власним голосуванням депутати від "Самопомочі", "Свободи" та "Батьківщини". Дві останні політичні сили до речі сформували більшість в обласній раді. Без президентської "Солідарності", зате з "радикалами" та УКРОПом. Про подвійні стандарти в місцевій політиці та їх причини - спеціальний репортаж Дмитра Леонтіюка.

В Рівне нській обласній раді більшість формувалася в кулуарах парламенту. Соратники Президента "уступили" Рівне нщину і ще 11 областей "Батьківщині". Опозиційна Тимошенко в свою чергу "злила" Рівне та Чернігів не менш опозиційному Ляшку.

Столичні домовленості в місцевому політикумі зустріли без особливого ентузіазму. Та все ж - поступились амбіціями на користь домовленостям.

Голосування в обласній раді показало - більшість за "Радикалами", "Батьківщиною", "Свободою", та "Укропом".

Та після успіху на першій сесії і від'їзду партійних босів зі столиці робота облради забуксувала. Каменем спотикання стали амбіції Президентської "Солідарності". Вже другий тиждень триває перерва між пленарними засіданнями обласних обранців. В кращому випадку, комісії почнуть ділити цієї п'ятниці.

В місті влада формувалась теж внаслідок кулуарних домовленостей. Щоправда, більшість у Рівне раді довколо себе сформувала "Солідарність" Петра Порошенка на чолі з міським головою Рівного.

Секретарем ради, попри демарш трьох фракцій, таки обрали ще одну людину Президента - Олексія Муляренка.

Те, чого поки не відбулось в області, мало місце в місті. Про це свідчить зокрема розподіл комісійного "пирога" в сесійній залі. Пакетом. Без обговорення. Три комісії - бюджетну, земельно-будівельну та наглядову за правоохоронцями - забрали однопартійці Президента. Затятим, у столиці - опонентам, з "Батьківщини" віддали культуру та транспорт. "Самопомочі", яка теж пішла в опозицію до Президента, його однопартійці віддали регуляторну політику та нагляд за комуналкою. "Свободівців" за локальну лояльність до людей президента нагородили міською медициною.

Вже після того, як утворили комісії і призначили потрібних голів, міський голова дозволив депутатам подумати, лишивши на порядку денному єдине питання: кому до кого в підпорядкування податись. Навіть півгодини на роздуми згідно з регламентом дав.

За два дні демократичнообрані міські обранці ділитимуть місця у міськвиконкомі, вочевидь теж спокійно і за командою. А з огляду на такий розклад, у головній сесійній залі міста вже у п'ятницю може розвалитися і більшість в обласній раді. Адже попри ситуацію в країні на місцях розігруються свої політичні комбінації.