З 1 січня 2016 року внутрішні паспорти в Україні замінять на ID-карти, куди вноситимуть біометричні дані про їхніх власників. Нові, виготовлені з пластику паспорти служитимуть довше, порівняно з нинішніми.

Окрім того, завдяки новітнім технологіям ID-картки буде важко підробити.

Навіщо це нововведення, які переваги пластикового паспорта, розповіла Наталія Левчук, головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю і ЗМІ управління Державної міграційної служби України у Волинській області в інтерв’ю для «Слова Волині».

– ID-карта – це пластикова картка з інформацією про людину, фото і відцифрованим підписом. Традиційної книжечки, до якої ми всі звикли, не буде.

Спочатку видаватимемо тим, хто вперше у житті отримає паспорт – 16-річним. Їм це буде безкоштовно. Для всіх інших – тих, хто втратив, зіпсував, просто хоче поміняти, – сам бланк коштуватиме в межах 200 гривень. Перехід

усього населення на ID-карти затягнеться мінімум на три роки.

Не треба плутати ID-карту з біометричним закордонним паспортом! Ми як їздили за закордонними паспортами, так і будемо їздити. Із ID-картами поки що помандрувати за кордон не вийде, хіба як увійдемо до ЄС. Але ця заміна – одна з вимог безвізового режиму й сучасного світу.

Для чого це потрібно? Наразі наша база – на папері, вона прив’язана суто до певного регіону. А тепер ми будемо мати електронну базу. Раніше, щоб, наприклад, виготовити закордонний паспорт жителю Хмельницького, ми надсилали запит у сусідню область, чекали карту «Форму 1» на цього громадянина, щоб переконатися, що такий є.

Тепер треба буде лише зайти в єдину базу Державної міграційної служби, де можна

знайти кожного українця.

– Скільки часу ця процедура займала раніше?

– Від двох днів. Тепер – набагато швидше.

– На сайті Президента необхідну кількість голосів набрала петиція з вимогою замінити в паспортах російську мову на англійську. Коли, на вашу думку, варто чекати цих змін?

– Поки що чекаємо. Попри підтримку Президента, наразі немає жодних документів, розпоряджень. Про це ще рано говорити.

– Щодо закордонного паспорта. Скільки часу нині потрібно, щоб його виготовити, і в яку суму він обійдеться?

– Закордонні паспорти видаємо в терміновому порядку – за 10 робочих днів і звичайному – за 20. У першому випадку біометричний коштуватиме 818 гривень, звичайний – 752 гривні, а в другому – за біометричний доведеться заплатити 561 гривню, за звичайний – 495 гривень. Затримок нині з бланками немає.

– Які для цього потрібні документи?

– Український паспорт, ідентифікаційний номер. Усе! Жодних довідок із військ-комату, про судимість, і психіатричної експертизи не потрібно! Це все чутки. Люди додумують собі документи. Створюється враження, що більшість чоловіків просто обходять десятою дорогою будь-які державні установи, бо думають, що їх там чекають військкоми.

Робимо паспорти і малим діткам. Були випадки, що малечі виповнилося всього кілька днів, а батьки вже виїжджають.

Зауважимо, що нові українські паспорти видаватимуть тепер не з 16, а з 14 років. Якщо людина забажає, то може відмовитися від нового паспорта з біометричними даними. Старі паперові паспорти будуть діяти нарівні з новими, але охочі зможуть обміняти їх на ID-карти.

У новий паспорт буде внесено таку інформацію:

1) назва держави;

2) назва документа;

3) ПІП людини;

4) стать;

5) громадянство;

6) дата народження;

7) унікальний номер запису в Реєстрі;

8) номер документа;

9) дата закінчення терміну дії документа (для зарубіжних паспортів – 10 років, внутрішній паспорт – безстроковий);

10) дата видачі документа;

11) уповноважений суб’єкт, що видав документ (код);

12) місце народження;

13) оцифрований образ особи власника;

14) оцифрований підпис.

А ось реєстрації, яку вимагають у багатьох установах, у

нових паспортах не буде. Тому громадянам доведеться мати з собою паперову довідку з пропискою, яку треба постійно оновлювати. На самому документі цієї інформації нема (в графічній формі). Це створить низку проблем. У Державній міграційній службі кажуть, що зміна місця проживання особи змусить людей надто часто змінювати «картки-паспорти». Тут є два виходи, які можливі як альтернативні:

а) вклеювати наліпку поверх попереднього запису (так роблять, наприклад, у ФРН);

б) на бажання особи – за її гроші – видавати нове посвідчення.

Наголосимо, що графічна інформація про місце проживання є обов’язковим реквізитом ідентифікаційних документів у більшості країн ЄС.

Джерело Волинські новини.