Закладеність носа при вагітності - досить поширене і неприємне явище. Причому нежить може виявлятися не тільки при ГРЗ, але і при нормальному стані здоров'я, чим викликає, крім природного роздратування, тривогу у майбутніх мам.

Чи небезпечний нежить при вагітності?

На жаль, небезпечний. Особливо на ранніх термінах вагітності. Правда, не стільки сам нежить, скільки захворювання, що викликало його. Якщо нежить має вірусну етіологію, то існує можливість потрапляння вірусу через кров в матку. Це, у свою чергу, може призвести до мимовільного переривання вагітності. У деяких випадках нежить (а, вірніше, причина, що викликала його) може вплинути на формування і розвиток ембріона, яке якраз відбувається протягом перших 8 тижнів. Крім того, нежить утруднює дихання, а це означає, що малюк не отримує достатню кількість кисню. Це актуально на будь-якому терміні вагітності, але особливо небезпечно на ранньому. Але не переживайте заздалегідь, адже, якщо у вас нежить, це зовсім не означає, що з дитиною буде щось недобре. Просто набагато краще, коли вагітна повністю проінформована і знає, що з нею відбувається і як діяти в тій чи іншій ситуації. Налаштуйтеся на позитив, дотримуйтесь нижчеописаних рекомендацій, і все у вас буде добре.

pic

Народні засоби від нежитю

Спробуйте в якості назальних крапель морквяний або яблучний сік, а також трав'яні настої. Просто вливайте по 6-8 крапель соку в кожну ніздрю 3-4 рази на день. А найвідважніші матусі можуть приготувати собі содово-танінові краплі. Заваріть чайну ложку чаю в склянці окропу і випарюйте протягом 15 хвилин, потім процідіть і додайте чайну ложку питної соди. Такий розчин закапуйте по 1-2 піпетки в кожну ніздрю 2-3 рази на день.

Пиття при нежитю. Багато пити необхідно не тільки при кашлі під час вагітності та при підвищенні температури, але точно так само і при нежитю. Адже щодня зі слизом ваш організм втрачає до 2,5 л рідини, і ці втрати необхідно заповнювати. Серед напоїв - традиційно чаї, морси, трав'яні відвари, молоко з медом. А найкраще - вітамінізований напій з аскорбіновою кислотою: відвар шипшини, смородиновий компот, чай з лимоном. Щоб правильно приготувати відвар із шипшини необхідно прокип'ятити засушені суцвіття протягом 3-5 хвилин з додаванням малої кількості цукру. Так можливо зберегти і не зруйнувати тривалим температурним впливом цілющий вітамін С, який буде боротися з інфекцією, запобігаючи зв'язуванню її з клітинами.

Від нежитю і гаймориту допомагає гарячий настій подорожника, листя суниці лісової або звіробою: 2 столові ложки будь-якої трави залийте склянкою окропу, настоюйте 30 хвилин, процідіть і пийте по півсклянки 2-3 рази на день. Такий же відвар можна приготувати з листя мати-й-мачухи, кори верби і трави материнки.

pic

Процедури для лікування нежитю при вагітності

Теплові процедури. Парити ноги і ставити гірчичники під час вагітності не можна, як і застосовувати безліч інших теплових процедур. А ось місцеве тепло не завадить. Одягніть теплі вовняні шкарпетки і навіть спіть в шкарпетках. Носові пазухи можна зігріти вареними яйцями, мішечком з сіллю або піском. Але будьте обережні: не обпечіться. Взагалі добре мати для таких цілей синю лампу - і в майбутньому для малюка теж згодиться.

Інгаляції. Дуже добре себе зарекомендували цибулево-часникові інгаляції від нежитю. Для цього наріжте в заварник цибулю і часник, залийте їх окропом і дихайте по черзі кожною ніздрею, приставляючи їх до носика чайничка. Але будьте обережні і не обпечіть слизову. Відмінно підходить для інгаляцій ментолове масло і трав'яні настої. 3-4 щоденних процедури тривалістю в 5 хвилин суттєво полегшать ваше дихання.

Комфортні умови. Першим ділом - свіже циркулююче повітря. Провітрюйте приміщення стільки разів, скільки це можливо (якщо мова не йде про сезонний алергічний риніт). Візьміть для сну подушку вище або підкладіть під свою ще одну. Це зменшить набряк слизової, полегшить дихання і, отже, поліпшить якість сну під час хвороби.

Масаж. Зменшити закладеність носа допоможе невигадливий масаж: помасажуйте кінчиками вказівних пальців точки у зовнішнього кута ніздрів. Можна при цьому використовувати старий добрий бальзам Зірочку. Наносьте бальзам на перенісся, зовнішні куточки ніздрів, виски і ті місця на обличчі, де відчуваєте дискомфорт. Можна проробляти це кілька разів на день.

pic

Якщо прості народні домашні засоби вам не допомогли протягом 3 днів - зверніться до лікаря. Не забувайте, що ви у відповіді не тільки за себе. Бережіть своє здоров'я!