Торгівля людьми — одна з найбільших проблем в Україні. Цьогоріч на Рівненщині двом жінкам дали статус постраждалих від торгівлі людьми. Але це лише ті постраждалі від насильства, які звернулися до правоохоронних органів. Ще три подібні знаходяться на розгляді у відповідних органах

Рівнянка, яка стала жертвою торгівлі людьми, показати своє обличчя на камеру не наважується . Проте, журналістам розповідає, той нещасний день свого життя, коли вона згодилася на "заманливу" пропозицію перспективної роботи, став для неї проклятим.

Так, зазвичай, жертвами сексуального насильства стають молоді дівчата та жінки до 30 років, які в пошуках престижної та високооплачуваної роботи, потрапляють на гачок работорговців. Існує два шляхи потрапляння у сексуальне рабство: обман та тоді, коли жінки свідомо обирають професію повії. Наша жертва потрапила у рабство саме...через обман.

Та не всі ті, хто постраждав від торгівлі людьми, хочуть визнавати що вони жертви насильства, а тим більше виносити проблему на загал.

Аби обговорити складнощі, які виникають при встановленні статусу особи, що постраждала від торгівлі людьми, процес її реабілітації, а також співпрацю фахівців обласних служб, Рівне нщину відвідала моніторингова група у сфері протидії торгівлі людьми. Мета візиту- перевірити як працює даний організм та які складнощі виникають при ідентифікації та наданні допомоги таким людям, переконує національний спеціаліст проектів ОБСЄ Олександр Кириленко.

Нагадаємо, з 2011 року в державі діє Закон України "Про протидію торгівлі людьми". Відтак, фахівці запевняють що підзаконна нормативно-правова база в Україні є, а ще - створена система проти дії торгівлі людьми, що дозволяє здійснювати заходи, аби надавати допомогу постраждалим. В свою чергу, міжнародні експерти кажуть: Україна має збільшити і посилити процес ідентифікації жертв торгівлі людьми. Так як за оцінками міжнародних експертів, в Україні таких жертв налічується набагато більше, ніж зафіксовано офіційними органами, каже представниця Мінсоцполітики Олена Фаримець.

Тішить лише те, на думку фахівців що багатьох жертв сексуального насильства вдається повернутися назад на Україну.

Інша справа - психічна реабілітація та людська допомога. Адже тут постає запитання: чи кожен із заручників насильства зможе повернутися до нормального життя?