При виготовленні ковбаси виробники замінюють натуральне м’ясо соєю, додають крохмаль, камедь і карагенан. Виробництво ковбасних виробів не обходиться також без різних хімічних добавок, ароматизаторів і фосфатів. Замість м’яса найчастіше використовують подрібнені низькосортні м’ясні обрізки, м’ясний порошок, отриманий з жил, хрящів і шкіри. І це в кращому випадку, адже іноді склад ковбаси просто неможливо ідентифікувати.

Як вибрати якісний продукт

Слід розуміти, що хімічні добавки є абсолютно у всіх сосисках і ковбасах. Питання — в якій кількості? Для того, щоб купити самий «натуральний» продукт з представлених на прилавку, потрібно враховувати кілька показників.

1. Колір натуральної ковбаси не повинен бути червоним або рожевим, такою її робить добавка барвників і нітриту натрію. Набагато корисніші ковбаси - рожево-сірого кольору. Це природний колір м'яса після обробки. Чистий рожевий відтінок має лише ковбаса з телятини.

2. Ковбаса випускається в різних видах оболонки. Найякіснішою вважається натуральна. Будь-яка оболонка ковбаси повинна бути чистою і сухою, з чітким маркуванням.

3. Оболонка від ковбаси не має відлипати, і немає значення, натуральна вона чи штучна. Відлипає - значить ковбаса пересушена. Якщо зверху блищить і пахне олією, значить її "освіжили" візуально, бо строк придатності вже минув.

4. Від технології виготовлення залежить допустимий термін зберігання. Варені ковбаси відносяться до швидкопсуючих продуктів. Термін зберігання якісної вареної ковбаси має бути не більше трьох діб. Найбільший термін зберігання у сирокопчених ковбас, він може сягати півтора місяця.

5. На етикетці має бути чітко вказано склад продукту, дата виготовлення, термін придатності, адресу виробника.

6. Склад продукту. Свинина, яловичина, шпик - основа ковбаси, їх має бути найбільше. Сою часто приховують, називаючи рослинним білком.

7. Натуральна ковбаса не повинна мати яскраво вираженого запаху. Сильний ковбасний аромат надають продукту ароматизатори.