І це лише офіційні дані від правоохоронців. Справжні цифри у тричі вищі. Люди не повідомляють у поліцію бо не вірять у силу закону. Чому так? Намагався з’ясувати Андрій Опанасюк.

У рівнянки Жанни вілтку вкрали велосипед. Жінка, як зазвичай, на ніч пристебнула двоколісного до труби спеціальним тросом. Проте, ані трос, ані зачинені на замок двері тамбуру, не стали на заваді злочинцям. Крадії легко виламали двері та перекусили ланцюг.

Наступний рівнянин навідміну від жінки на допомогу правоохоронців понадіявся. Щоправда дарма. Відразу після того, як з-під його дверей зник велосипед, чоловік звернувся до поліції. Ті відкрили кримінальне провадження провадження, проте довго не могли знайти крадіїв.

Завдяки камерам спостереження на будинку, Андрієві вдалося самостійно знайти злочинців. Проте далі ще заплутаніше. Як розповідає постраждалий, справою займалися четверо слідчих. На відео з камер спостереження, видно як до під’їзду заходять чоловік та жінка, попередньо спілкуючись між собою. З під’їзду знову ж таки виходять разом, щоправда жінка вже на краденому велосипеді. Пізніше вона пояснюватиме правоохоронцям та у суді, що з цим чоловіком познайомилася у під’їзді, а у сам під’їзд зайшла, щоб сховатися від дощу. Проте, з камер видно, що навіть дощу в той момент не було. Далі справа знову довго тягнулася. Андрій каже, вже тоді почав сумніватися у чесності слідства.

Як потім виявилося, ніхто не помирав, один зі злодіїв увесь цей час ходив на свободі. Чому слідчі здійснили такі незрозумілі маніпуляції, Андрій може лише здогадуватися. Пізніше відбувся суд, який також не виправдав очікувань чоловіка. Жінці, яка викрала велосипед з під’їзду Андрія винесли вирок – 100 годин виправних робіт. Про повернення повернення шести тисяч гривень, а саме стільки коштує його велосипед, у постанові ані слова.

Правоохоронці ж кажуть, що від рук злодія ваш велосипед не врятують ані спеціально куплені троси, ані ланцюги, і переконують - у більшості випадків викрадень велосипедів винні самі люди.

Проте, як показали обидва випадки викрадень, і ланцюги, і правоохоронці вам мало допоможуть. Для прикладу, з 345-ти випадків лише 2 дійшли до логічного завершення – злодії опинилися за гратами. В переважній більшості власникам навіть не повертаються велосипеди. Тому, якщо хочете вберегти свого двоколісного – ховайте його якомога надійніше та не залишайте у потенційно небезпечних місцях.