Найбільшою проблемою при створенні ОСББ є збір інформації про будинок та його мешканців. Вирішення цих та інших питань детальніше обговорили на круглому столі «ОСББ: проблеми створення та шляхи їх вирішення».

Захід провели активісти Громадянської мережі ОПОРА у рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Також участь у заході взяли громадські експерти, керівники ОСББ у м. Рівне , юристи, ініціативні групи та усі охочі, хто прагне створити ОСББ.

Під час круглого столу були висвітлені проблеми створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та представлено шляхи їх подолання. Ініціативні групи та голови діючих ОСББ на власних прикладах розповіли про особливості процесу створення ОСББ у Рівному. Окрім цього, обговорили особливості механізму створення об’єднання в розрізі новоприйнятого законодавства.

«Цього року вступив у дію Закон України, який регламентує повну ліквідацію ЖЕКів з липня 2016 року. Натомість, рекомендовано усім багатоповерхівкам до цього часу створити ОСББ, або ж будинок перейде до керуючої компанії, яку «нав’яже» для нас місто. Важливим є те, що, керуючі компанії матимуть ті ж традиції, що й ЖЕКи. Тому, закликаю вас створювати ОСББ, аби ваш будинок був справді вашим. А сьогодні ми, по можливості, намагатимемося спростити вам цей процес, розповівши про всі нюанси та як уникнути проблем», – розповіла регіональний координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія.

Про механізм процесу створення ОСББ розповів Роман Алексєйчук, заступник голови ради голів ОСББ у м. Рівне та голова ОСББ «Мій дім».

Юрист Олександр Рудик на власному прикладі розповів про складнощі, з якими стикався, адже тривалий час намагається створити ОСББ. Зокрема, проблемою пана Олександра стало отримання інформації про суб’єктів права власності на всі квартири та нежитлові приміщенні багатоквартирного. «Відтак, стосовно власників – проблем немає, адже з 2010 року діє єдиний реєстр речових прав на нерухоме майно, відповідно до якого можна отримати інформацію. Основною ж проблемою створення ОСББ є встановлення переліку співвласників».

Під час дискусії виникали питання щодо суми, яку заборгували мешканці будинку ЖЕКам. При створенні ОСББ не всі ЖЕКи хочуть надавати інформацію про борг мешканців.

Однак, це кошти, які повинні йти на ремонт та «облагородження» будинку, а не конкретно на організацію: чи то ЖЕК, чи то якась інша. Що ж робити у таких ситуаціях? Звичайно, вимагати в ЖЕКів надати таку інформацію, щоб гроші могли бути спрямовані безпосередньо на будинок.

У ході розмови громадський експерт Сергій Пінчук наголосив, що «у Рівному немає єдиної бази даних приватизованих квартир». Для того, щоб отримати таку інформацію, пан Сергій порадив звернутися до мера міста. «Потрібно сформувати запит, які квартири у будинку є неприватизовані, кому вони належать, хто приймає рішення щодо них. Відповідь на питання, кому давати цей запит, досить проста – міському голові. Тому що ці квартири належать територіальній громаді. Цими питаннями займається міська рада, де головою є міський голова, або ж виконавчий комітет, де головує, знову ж таки, міський голова. Тому, міський голова є якраз тією посадовою особою, до якої все зводиться», – розповів Сергій Пінчук.

Якщо ж власники квартири здають своє житло в оренду і ви не можете «зв’язатися» з власником, гості круглого столу порадили надіслати рекомендований лист на поштову адресу фізичної особи. Це, до речі, є ще одним порятунком, коли ви не можете з’ясувати, хто є власником квартири. Таке завдання вирішується наступним чином: ви повинні знайти кур’єрську службу, яка зможе доставити кореспонденцію без зазначення прізвища, а просто за адресою.

Ще одним питанням, яке цікавило присутніх членів ініціативних груп, стала передача технічної документації. «Усю технічну документацію попередній балансоутримувач повинен передати ОСББ або управителю у трьохмісячний термін. Це прописано в законі. Якщо ж цієї інформації немає, то попередній балансоутримувач зобов’язаний виготовити її за власний кошт у шестимісячний термін. Це ті речі, які потрібно обов’язково зазначити при передачі будинку», – акцентував Сергій Пінчук

Окрім вищезгаданих ситуацій, гості та експерти круглого столу наводили багато інших випадків, з якими стикалися на практиці. Всі питання обговорювались та знаходили вирішення.

Але, не зважаючи на певні нюанси, кожен наполягав на необхідності створення ОСББ. «Скільки б проблем не виникало, ми все одно хочемо ОСББ. Ми знаємо, що ніхто інший так не дбатиме про наше житло, як ми самі», – додала представник ініціативної групи.