Чи багато хто з вас детально читають інструкції до препаратів і ліків, зокрема, розділ «Умови зберігання»? Думаю, що таких мало. Більшості достатньо подивитися термін придатності, позначений на упаковці. А цього явно недостатньо. Адже ці цифри говорять про термін придатності нерозпечатаного препарату. Коли упаковка ліків розкрита, вірити цим цифрам вже не можна. Тому зберігати ліки в домашніх умовах слід правильно - розповімо як.

Температура зберігання ліків

Кожен лікарський препарат супроводжується інструкцією, де вказані температурні параметри зберігання. Багато препаратів повинні зберігатися при кімнатній температурі, тобто від 15 ° С до 25 ° С. Дуже важливо, щоб ліки не зберігалися на відкритому місці і тим більше не потрапляли під відкриті сонячні промені. Кімнатна температура найчастіше потрібна для зберігання таблетованих лікарських засобів та засобів, які мають форму аерозолю.

Якщо ж в інструкції значиться, що зберігання необхідно в сухому прохолодному місці, то такий препарат слід зберігати в холодильнику.

У холодильнику краще зберігати мазі, свічки та інші лікарські форми, які можуть швидко танути при підвищенні температури навколишнього середовища, навіть якщо в анотації цього і не вказано. Принаймні, в жарку пору року такі препарати не варто зберігати в приміщенні, оскільки вони при надлишковому нагріванні можуть змінити свої властивості.

До теми: Чим правильно запивати ліки?

Саме холодильник буде кращим місцем для зберігання рідких лікарських засобів, тобто крапель і мікстур. Дуже важливо, щоб ліки, які зберігаються в холодильнику, не замерзали: якщо лікарський препарат піддавався дії дуже низьких температур, то його краще не вживати. Проте зробити ліки абсолютно непридатними для застосування можуть не тільки низькі, але і високі температури - спека для зберігання будь-яких медичних препаратів абсолютно неприйнятна, оскільки високі температури здатні змінити властивості різних речовин.

За зачиненими дверима

Велика частина препаратів «боїться» світла. Під його впливом в ампулах і бульбашках можуть протікати різні хімічні реакції, що призводять до того, що ліки втрачають ефект, а то й зовсім псується настільки, що може призвести до отруєння. Тому зберігати аптечні засоби найкраще в шафці з непрозорими дверцятами.

Іншим варіантом може стати темний, щільно закритий контейнер-аптечка, спеціально призначена для ліків. Бажано прибирати туди навіть ті препарати, які ви приймаєте кожен день. Залишати їх на тумбочці біля ліжка або на столі не варто. Виняток можна зробити лише для тих ліків, які упаковані в тару з темного скла або непрозорі флакони.

Чи справді шкідливе повітря?

При зберіганні будь-яких ліків слід пам'ятати, що це якраз той випадок, коли повітря не те що некорисне, але і здатне завдати непоправної шкоди. Якщо мова йде про рідкі лікарські форми, які зберігаються в флаконах, то на відкритому повітрі лікарська речовина може випаровуватися, або вступати в хімічну реакцію з киснем, або поглинати будь-які речовини, що містяться в повітрі. Саме тому слід якомога ретельніше закривати флакон з будь-якою лікарською речовиною і завжди перевіряти, чи добре закриті пробка та кришка. Що стосується таблетованих форм, то вони повинні зберігатися тільки в заводській герметичній упаковці, яка оберігає від можливого впливу повітря, оскільки хімічні речовини, що містяться в таблетках, не завжди інертні до дії кисню. Якщо герметичність упаковки таблетованих засобів порушена, то їх тривале зберігання стає неможливим.

pic

Що означає «доступне місце»?

Дуже важливо, щоб доступ до ліків (до домашньої аптечки) був простим, бо можуть виникнути ситуації, коли часу на тривалі пошуки потрібного препарату просто не буде. Але тут виникає певна суперечність: з одного боку, доступ до домашньої аптечки повинен бути простим і зручним, а з іншого - до аптечки не повинні мати доступу діти, люди, які можуть переплутати препарати, і домашні тварини.

Упаковка - оригінальна

Де б ви не вирішили зберігати ліки, намагайтеся, щоб в аптечці завжди був порядок. Для цього бажано розділити зовнішні засоби та препарати для внутрішнього прийому - розкладіть їх по різних контейнерах або поставте на різні полки.

pic

Важливо пам'ятати при зберіганні лікарських препаратів

- Необхідно своєчасно викидати препарати, термін придатності яких вже закінчився, і своєчасно поновлювати запас необхідних медикаментів.

- Етикетки на будь-яких лікарських препаратах необхідно обов'язково зберігати - ні в якому разі не варто розраховувати на свою пам'ять. Те ж стосується і індивідуальних заводських упаковок.

- Зберігати будь-які ліки необхідно строго відповідно до інструкції по зберіганню.

- Анотації (інструкції), що додаються до кожного препарату, викидати не варто, оскільки в будь-який момент може знадобитися уточнити якусь інформацію. Дуже важливо стежити за відомостями про взаємодію з іншими препаратами і речовинами.

- Виймати таблетки з блістерів і зберігати їх в іншій тарі, наприклад,в пакетиках або баночках, ні в якому разі не можна, оскільки блістер забезпечує необхідну герметичність.

- Прийом прострочених препаратів або препаратів, які зберігалися з порушенням зазначених умов, категорично неприпустимий. Це може бути небезпечним для життя!

- Препарати, які виготовляються безпосередньо в аптеці, мають дуже обмежений термін зберігання, про що слід пам'ятати (краще записувати прямо на упаковці).

- Ніколи не можна використовувати для зберігання будь-яких ліків флакончик з-під іншого препарату, тому що дрібні частки попередньої речовини все одно залишаться на стінках, а реакція, яка може наступити в результаті такого з'єднання, абсолютно непередбачувана.

- Якщо таблетки намокли, їх необхідно викинути, бо невідомо, як позначиться на їхніх властивостях взаємодію з водою.

- Перекис водню, зеленку, йод та інші засоби для зовнішнього застосування необхідно помістити в герметичні пакети або в іншу герметичну упаковку і зберігати окремо від інших ліків.

- Будь-які лікарські трави слід зберігати тільки в паперових або в картонних пакетах.

- Не слід забувати, що шприци і бинти теж мають свій термін зберігання.

Будьте здорові!