У місті Ковелі жорстоко побили ученицю 6-го класу. Дівчинка у лікарні. І хоча травми серйозні, винною, за версією педагогів та батьків інших школярів, чомусь стала потерпіла.

8-го листопада у пресі поширили допис однієї з учасниць інтернет-спільноти «Типовий Ковель», у якому йшлося про те, що у загальноосвітній школі №2 міста Ковеля жорстоко познущалися, а потім побили ученицю шостого класу. Також повідомлялося, що це скоїли однокласники дівчинки під час уроку трудового навчання. Дитина потрапила у лікарню з травмами голови.

Як переконує мама дівчинки, Олександра, дитину поклали у медичний заклад з черепно-мозковою травмою та зі струсом мозку, проте діагноз, який оприлюднили правоохоронці, трохи відрізняється. За версією міліції, в дівчинки лише черепно-мозкова травма. На запитання, чому така розбіжність між версією міліції та версією мами, заступник начальника слідчого відділу Ковельської поліції Олександр Ципко зазначив, що вони не можуть надавати ніяких коментарів з приводу діагнозу, аж поки не буде висновків судмедексперту, а їх поки що немає.

Мама побитої дівчинки розповіла: для того, щоб здати заяву у міліцію з приводу побиття доньки, довелося годину проплакати під кабінетами. За її словами, ковельські «органи» радили вирішити цю проблему мирно, мовляв, це ж діти і вони завжди б'ються.

Тим часом керівник шостого класу Ольга Савчук категорично заперечує побиття. За її словами, інциденту взагалі не було.

Що ж насправді сталося на уроці трудового навчання, з'ясовували журналісти ВолиньPost.

За словами мами дівчинки, Олександри, інцидент стався 4-го листопада, проте справа набрала обертів лише 8-го числа, коли про випадок написали журналісти: «В середу дитина моя прийшла зі школи. Я побачила, який у неї стан. Розбитий ніс, бачила кров, що йшла з носа. Вона вмилася, але було видно, що був розбитий ніс. Волосся на голові, як-то говориться, – це був кошмар. Я питаю: що сталося, чого ти плачеш? Вона мені зі сльозами починає розповідати, що її набили в школі. Я почала випитувати, що і як сталося. Вона говорить, що була в туалеті, була там ще її однокласниця. Стояла навпроти кабінки, там немає дверей в туалеті, і наставляла телефон. Коли вона прийшла до класу, стояли кілька дівчат, дівчинка, яка знімала, розказувала їм щось і вони дивилися на мою дитину і сміялися. Дитина зрозуміла, що її зняли на мобільний телефон і чи показували, чи розказували, не зрозуміло що. Моя дитина не знає, чи він був включений, чи ні."

Вже як пізніше жінка дізналася, що телефон нібито не був включений, бо це не був телефон тієї однокласниці, яка знімала, а іншої. Вона, буцімто не змогла його розблокувати, а якби змогла, то невідомо, чи зняла б чи ні: "Конфлікт стався ще на уроці. Вони з неї там сміялися, видно щось говорили. У них була потасовка. Після уроків я не знаю, чого хлопці (ред. у дітей був роздільний урок трудового навчання) прийшли в клас, бо моя дитина, нібито погрожувала своїй кривдниці. Вона ж думала, що є те відео і над нею всі сміються, кому це сподобається? Дитина сидить в туалеті – та явно, що нікому" розповідає жінка.

Мама каже: "Після уроків прийшли хлопці, і та Віка нібито сказала, щоб хлопці мою дитину потримали (ред. затримали в класі). Її тримали ті хлопці, поміж ними знову ж потасовка. Один хлопчик настільки штовхнув її, що вона вдарилися в парту головою, потім, я не знаю при яких обставинах її наздогнали два брати, один з яких вдарив і розбив їй носа, а другий взяв ззаду за волосся, добре трясонув та спустив зі сходів і вона знову вдарилися головою. Після того вона пішла вмилася у школі, забрала свою сумку та пішла додому".

Пані Олександра каже, що у дівчинки тяжкий психологічний стан. Коли йде мова про побиття, вона одразу починає плакати. Станом дитини почали цікавитися лише після розголосу. Також вона розповіла, що винною намагаються зробити її дочку. Кажуть, що дівчинка у туалеті, нібито, сама показувала сідниці іншим дівчаткам, коли ті наставляли на неї телефон: «Сказали, що моя дитина сама показувала дітям задніцу і ті зробили вигляд, що ніби знімають, прийшли в клас і так вирішили наказати, що розказали ще кільком дітям», - зазначила співрозмовниця. Мама шокована такою жахливою вигадкою, не може уявити, як взагалі можна таке придумати.

Тим часом вчителька Ганна Рожко не заперечує, що бачила конфлікт у класі. Щоправда, вона не з'ясувала причини і насварила потерпілу дівчинку.

Батьки не були проти, щоб діти говорили з журналістом, а от директор увесь час заперечував, мовляв, це ж діти. Але журналістам вдалося поспілкуватися і з дітьми - однокласниками побитої дитини. Вони розповіли про інцидент. Конфлікт, за їхніми словами, розпочався на уроці трудового навчання. Двоє дівчаток, одна з яких потерпіла, не повернулися вчасно з перерви на урок, бо були в туалеті. Натомість, троє дівчаток з класу відпросилися на початку уроку до туалету. Вже у вбиральні вони зустріли потерпілу дівчинку, яку, нібито, знімали на телефон.



pic Шкільний туалет

«Це було на уроці. Вони з перерви ще не прийшли, а ми потім пішли троє. Вчителька нас утрьох відпустила. Відео геть не було, ми просто робили вигляд, що знімали. Потім вона прибігла до класу і почала плакати, що її ніхто не любить» - так зазначила про інцидент однокласниця дівчинки, яку побили.

Дівчата постійно наголошували, що насправді не знімали, а просто так пожартували. На запитання, що ж саме відбувалося у туалеті, конкретно не відповіли: «Ну… Вона нам показувала різні непристойні речі». Уточнити, що це за «непристойні речі», учасниці конфлікту не змогли, проте, пересміюючись, розповіли, з яким папірцем їхня однокласниця прийшла до вбиральні. Також шестикласниці сказали, що під час цього ж уроку діти влаштували собі розвагу. Вони стрибали з парти і робили селфі, так би мовити, у польоті. Все це відбувалося при вчительці.

Класний керівник Ольга Савчук, яка, до слова, має родинні зв'язки з Ганною Рожко (ред. учителькою. яка вела урок трудового навчання), взагалі уникає слова "побили". Весь час вона наголошує, що любить усіх дітей.

Директор школи Ігор Ткачук розповів про ситуацію у класі поміж дітьми:

«Взагалі під час переходу з 4-го в 5-й клас проводилося опитування психологом всіх дітей, проводилося тестування. В присутності класного керівника в 5-му класі після першого семестру психолог довів інформацію до відома. Відповідно, класному керівнику і вчителям, які викладають у цьому класі, було рекомендовано врахувати всі результати тестування. Адже там визначалися кращі сторони, конфліктні сторони можливі. Сам внутрішній конфлікт між дівчатками в класі, не переростаючи у відвертий конфлікт, був, ну можливо неприязнь була… Яким чином вчитель відреагував на конфлікт? Вона говорила, що зробила зауваження».

Директор надав характеристику дівчинки, яка постраждала. Дитину охарактеризували як таку, що любить конфліктувати, не доводить розпочатих справ до кінця, має низький рівень уваги, але високе мислення. Майже сторінка характеристики була присвячена проблемним рисам характеру дитини. Лише в кінці мимохідь було зазначено, що вона має схильність до малювання. На характеристиці не було ані дати, ані підпису. І хоча психолог, як стверджує директор, написав висновок про дівчинку у 5-му класі, на листку, де був надрукований текст, зазначено, що це характеристика саме шестикласниці.

Мама дівчинки коли побачила, як описали її дочку, взагалі була шокована і впевнена, що це написано зовсім не про її дитину. Вона обурилася: якщо у школі були проблеми з її донькою, чому її ніхто не поставив до відома. Тітка дівчинки, Вікторія, в свою чергу заперечила деякі твердження у наданій шкільним психологом характеристиці: «Це неправда, що вона не доводить справу до кінця. Адже вона ще з маленького віку вишиває картини бісером і жодну не лишила незавершеною, а це доволі клопітка праця». Також продемонстрували художній альбом дівчинки, у якому та малювала.



pic

pic

pic

Директор тонко ж натякнув, що дитина у навчанні не «хапає зірок з неба»: «Вчителі трохи шкодують», - зазначив він. Хоча оцінки за чверть свідчать про середній і вищий рівень навчання.

pic

Щодо поведінки – то у щоденнику лише один запис про погану поведінку на уроці.

Мама розповіла про те, що до цього часу її жодного разу не викликали до школи: «Я знала, що колись у неї був конфлікт з якоюсь дівчинкою, вона мені сама розповідала. Я пропонувала піти до школи і поговорити, але вона тоді відмовилася. Я думала, що все вже пройшло».

Вже після побиття, вона передивилася речі доньки і знайшла анкету її однокласниці. Одна дівчинка там написала, що ненавидить її дочку.



pic

pic

Вже на батьківських зборах, які зібрав керівник навчального закладу, щоб поспілкуватися про інцидент, говорили аж ніяк не про побиття, а про те, що постраждала дитина абсолютно негативна. Мама потерпілої дівчинки на це зібрання не прийшла - її не пустили рідні, адже підозрювали, що ситуація в школі обернеться не в їхню користь. Шкільний захід перетворився у балаган. Матері скандалили, обурювалися і висловлювали претензії рідним потерпілої дитини. Жодного вибачення не прозвучало ні від дирекції, ні від батьків кривдників.

У класі навчається більше тридцяти дітей. Вони теж були присутні на зборах. Шестикласники, всі як один заявили, що вони не люблять потерпілу дитину. І хоча всього класу під час побиття дівчинки не було, адже в ньому брали участь лише кілька дітей, однокласники разом впевнено заявили – потерпіла їх всіх оббрехала.Очевидно, що конфлікт не одноденної давності, що й підтвердили школярі: «Ми з нею не дружили завжди».

Як бачимо, дитина навчалася у колективі, де був постійно негатив щодо неї. Як не дивно, дорослі побачили у цій ситуації лише одне: «Значить, це вона погана – я ж не можу свого сина змусити її любити», - мимохідь наголосила матір одного із однокласників.

По закінченню зборів діти чекали батьків на коридорі, один хлопчик просився сфотографуватися зі справжнім журналістом. Говорили хором, про інцидент розповідали, як є. Пропонували показати фото, як дівчата стрибали з парт на уроці трудового: «Вона стрибала з парти, я можу показати вам фотографію», - настоювала одна дівчинка. Підтвердили, що під час цього в класі була вчителька. Під час розмови журналіста з учнями класний керівник Ольга Савчук зомліла.

Розповідає ВолиньPost.