Не секрет, що колірне рішення інтер'єру впливає на наш настрій і самопочуття. У зв'язку з цим важливо підбирати правильні відтінки, вдалі їх поєднання. Який ж вплив різних кольорів на людину і як їх слід комбінувати?

1. Білий

Білий колір символізує чистоту, легкість , радість. Він здатний візуально розширити приміщення і зробити його світлішим. Оформлення кімнати в білих тонах показано схильним до депресії людям. Його можна компонувати з будь-якими квітами і відтінками.

Приклади вдалих поєднань: білий - червоний - бежевий, білий - синій - пісочний, білий - коричневий - бузковий, білий - рожевий - сірий.

pic

2. Чорний

Дизайнери і психологи не рекомендують використовувати багато чорного кольору при оформленні в інтер'єрі, так як він може «тиснути» на людину і викликати депресію і апатію. Однак якщо його пустити в хід в невеликому обсязі, то він може виграшно підкреслити будь-який колір, так як виглядає дорого і багато. Не рекомендується вибирати його для оформлення дитячої кімнати.

Приклади вдалих поєднань: чорний - білий - зелений, чорний - бордовий - кремовий, чорний - червоний - білий, чорний - білий - рожевий.

pic

3. Коричневий

Цей колір є втіленням впевненості, консерватизму і слідування традиціям. Коричневий тон може додати приміщенню благородства, проте не рекомендується робити його основним, оскільки він може спровокувати моральне виснаження і втрату енергії.

Приклади вдалих поєднань: коричневий - рожевий - білий, коричневий - бежевий - зелений, коричневий - жовтий - ніжно-блакитний, коричневий - червоний - кремовий.

pic

4. Сірий

Сірий колір є нейтральним і символізує розсудливість та логічне мислення. Рекомендується поєднувати його з позитивними яскравими і пастельними відтінками, а також використовувати в оформленні спальні.

Приклади вдалих поєднань: сірий - білий - червоний, сірий - зелений - жовтий, сірий - блакитний - бежевий, сірий - бірюзовий - бузковий.

pic

5. Червоний

Червоний - колір життя, активності, енергії, пристрасті і деякої агресії. Його використання в інтер'єрі допоможе боротися з депресією і безініціативністю, але разом з тим може спровокувати дратівливість і ворожість. Червоний рекомендується поєднувати зі спокійними відтінками. У такому кольорі можна оформляти передпокій, кухню, вітальню, ванну і ... навіть спальню - якщо хочете додати вогника в інтимне життя.

Приклади вдалих поєднань: червоний - білий - оранжевий, червоний - блакитний - білий, червоний - білий - сірий (чорний), червоний - чорний - кремовий.

pic

6. Помаранчевий

Помаранчевий колір є теплим і життєрадісним, здатний покращувати настрій і підвищувати апетит. Його рекомендується використовувати в оформленні вітальні, кухні, але не спальні і не робочого кабінету. Візуально звужує приміщення.

Приклади вдалих поєднань: помаранчевий - рожевий - коричневий, оранжевий - зелений - сірий, оранжевий - бузковий - білий, помаранчевий - білий - чорний.

pic

7. Жовтий

Символізує світло, тепло, життєрадісність, позитив. Може поліпшити настрій і налаштовувати на позитивний лад, стимулює розумову діяльність і зорово розширює приміщення. Добре поєднується як з теплими, так і з холодними відтінками. Варто додати його в інтер'єр робочого кабінету або дитячої навчальної кімнати.

Приклади вдалих поєднань: жовтий - білий - бузковий, жовтий - бірюзовий - сірий, жовтий - червоний - пісочний, жовтий - чорний - бордовий.

pic

8. Зелений

Є втіленням всього живого, природи, гармонії, надії, молодості і юності. У поєднанні з відтінками синього дає заспокійливий ефект, в поєднанні з жовтим - підвищує працездатність.

Приклади вдалих поєднань: зелений - синій - білий, зелений - жовтий - сірий, зелений - білий - фіолетовий, зелений - кремовий - бордовий.

pic

9. Блакитний

Блакитний колір асоціюється з небом, легкістю, безтурботністю, безпосередністю, духовним началом. Якщо ви хочете схуднути, то додайте елементи блакитного кольору в інтер'єр своєї кухні: він здатний знижувати апетит.

Приклади вдалих поєднань: блакитний - жовтий - білий, блакитний - синій - бежевий, блакитний - червоний - білий, блакитний - коричневий - білий.

pic

10. Синій

Цей колір символізує надійність, впевненість, внутрішню силу, авторитет, вірність і доброту. Він може допомогти заспокоїтися і розслабитися, а також додати інтер'єру вишуканості і витонченості. Хороший варіант для оформлення спальні, а для інших приміщень краще розбавляти його яскравими відтінками.

Приклади вдалих поєднань: синій - білий - жовтий, синій - сірий - кремовий, синій - рожевий - білий, синій - червоний - сірий.

pic

11. Фіолетовий

Фіолетовий колір сам по собі може спровокувати апатію, але в поєднанні він здатний заспокоїти, повернути душевну рівновагу і розвинути творчі задатки. Його поєднання з жовтим і помаранчевим підвищують настрій і навіть самооцінку. Дизайнери рекомендують використовувати бузкові відтінки, так як темно-фіолетовий зорово звужує простір.

Приклади вдалих поєднань: фіолетовий - білий - бежевий, фіолетовий - помаранчевий - білий, фіолетовий - зелений - пісочний, фіолетовий - білий - чорний.

pic

12. Рожевий

Цей колір означає мрійливість, романтику, легкість і закоханість. Є класичним для кімнати дівчинки. Але під «дорослий» інтер'єр його теж можна додавати: даний колір розслабляє і налаштовує на позитивний лад. Добре поєднується з нейтральними відтінками.

Приклади вдалих поєднань: рожевий - білий - чорний, рожевий - блідо-жовтий - коричневий, рожевий - блакитний - білий, рожевий - білий - бордовий.

pic