У понеділок, 9 листопада, о 14 годині, у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці (4-й поверх, хол) відбудеться відкриття краєзнавчої експозиції «Рівненщина літературна».

Краєзнавчу експозицію було створено в рамках проекту «Живе краєзнавство», який має на меті зробити бібліотеку туристичним об’єктом, допомагаючи рівнянам і гостям бурштинового краю пізнати Рівне нщину з усіх сфер буття; використовуючи екскурсійну діяльність та нестандартні для бібліотек музейні стратегії.

Робота над експозицією тривала шість місяців. У фондах бібліотеки було віднайдено відомості про понад 500 імен та унікальні факти з літературного, мистецького, духовного, культурного, суспільного життя на території Рівне нщини, її уродженців та людей, чиє життя у різні періоди було тісно пов’язане з краєм.

У ході роботи було визначено структуру краєзнавчої експозиції, відібрано інформацію для наповнення її розділів, підготовлено інформаційні блоки та ілюстрації. Велику кількість документів було опрацьовано de visu.

На даний час вже підготовлені 4 розділи експозиції на 5-ти стендах, які відтворюють розвиток літературного процесу краю від найдавніших часів до кінця 18 ст. 1-й стенд містить відомості про літописні пам’ятки Рівне нщини (Дубенське рукописне Четвероєвангеліє, Рукописне Нобельське Четвероєвангеліє, Пересопницьке Євангеліє, ін.) та праці польських хроністів, в яких є відомості про наш край. 2-й і 3-й стенди – найбільший розділ експозиції – розкривають діяльність культурно-освітніх осередків 16–18 ст. – Острозького, Дубенського, Дерманського, Дубровицького, Гощанського; представлена інформація про відомих діячів, освітні заклади, відомі друки того часу тощо. 4-й стенд присвячено козацькій добі загалом й Берестецькій битві зокрема та їхньому відображенню у літературі. Познайомитися із світським життям волинської шляхти 18 – першої половини 19 ст., їхнім впливом на розвиток культури, літератури та освіти краю пропонує 5-й стенд.

Згодом експозицію доповнять інші розділи, які проілюструють культурне та літературне життя Рівне нщини від другої половини 19 ст. і до сьогодення.

На відкриття краєзнавчої експозиції «Рівне нщина літературна» запрошені науковці, просвітяни, краєзнавці, вчителі, студенти та учні навчальних закладів міста, члени товариств національних менших та громадських організацій.