Цей захід є продовженням циклу літературних знайомств із польською літературою, ініційованих Генеральним Консульством Республіки Польща у Луцьку.

5 листопада о 16.30 у «Світлицю» Рівне нської обласної універсальної наукової бібліотеки (Вул. Короленка, 6) відбудеться літературний вернісаж «Осінь з Яном Твардовським».

Зустрічі відбуваються під гаслом «Потяг до літератури». «Мета акції – пробудити серед українців та поляків, що проживають в Україні, симпатії до польської літератури, частину якої перекладено українською мовою».

Естафета розпочалась знайомством із творчістю польського поета, священика Яна Твардовського, сторіччя якого відзначається в цьому році. Першою її розпочала Генеральний консул РП у Луцьку Беата Бживчи. Пізніше до неї приєдналися митці, священики, члени польських товариств, викладачі, бібліотекарі, музейні працівники та ін.

Ксьондз Ян Твардовський – найпопулярніший сучасний польський поет, проповідник (1915- 2006). Навчався на філологічному факультеті Варшавського університету. Першу книгу віршів «Повернення Андерсена» опублікував у 1937 році.

У роки війни був у підпіллі, як боєць Армії крайової брав участь у Варшавському повстанні 1944 року. В 1943 році прийняв рішення стати священиком, після війни вступив до семінарії, закінчив богословський факультет Варшавського університету. В 1948 році прийняв священицький сан, три роки служив вікарієм в селі під Варшавою, з 1960 року став настоятелем костелу Сестер візітанток у столиці.

Книги Яна Твардовського: «Знаки довіри», «На ослику», «Вірші, «Гербарій», «Ще одна молитва». Його творчість зворушує кожного читача, дивує багатством тематики, особливою щирістю та автентикою.

У літературному вернісажі візьмуть участь:

- Беата Бживчи, Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку;

- Представники Рівне нської обласної державної адміністрації та Рівне нської обласної Ради;

- Владислав Чайка, Настоятель парафії св. Петра і Павла в м. Рівне ;

- Лілія Овдійчук, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української мови та методик викладання, заступник декана історико-філологічного факультету;

- Владислав Багінський, Голова Товариства польської культури ім. Реймонта;

- Валентина Ярощук, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури, директор РОУНБ;

- Віктор Булига, директор Рівне нського обласного краєзнавчого музею,

- Ярослав Ковальчук, рівненський краєзнавець;

- Викладачі, студенти, учні, бібліотечні працівники, представники громадських організацій міста.

Про це повідомили у відділі маркетингу та наукової роботи Рівне нської ОУНБ, тел. (0362 )22-21-21

pic