29 жовтня в Рівному пройшла практична частина дводенних навчально-методичних зборів з начальниками секторів (спеціалістами) з питань радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту територіальних органів ДСНС України.

Спочатку учасників заходу запросили на ПАТ «Рівне азот», де вони спостерігали за демонстрацією проведення протиаварійного об‘єктового тренування на хімічно-небезпечному об‘єкті.

Відповідно до легенди навчань, на території ПАТ "Рівне азот" внаслідок порушення технологічного процесу сталася розгерметизація однієї ємності (200 м)3 на складі аміаку К-173 та викид 50 тон аміаку у навколишнє середовище.



pic

Старший диспетчер підприємства проводить прогнозування можливої зони забруднення та викликає на місце події спеціалізовані формування підприємства, проводить оповіщення працівників для евакуації із зони забруднення. Персонал чергової зміни терміново закриває перехідний вентиль рідкого аміаку, дренує рідкий аміак в аварійне сховище та скидає тиск з пошкодженої ємкості. За лічені хвилини на місці виникнення надзвичайної ситуації створюється штаб з ліквідації надзвичайної ситуації.

pic

Чергове відділення воєнізованого газорятувального загону, що першим прибуває на місце аварії, визначає концентрацію парів небезпечних хімічних речовин та меж зони забруднення, а також проводить іммобілізацію виявлених потерпілих до пункту надання медичної допомоги. Група охорони громадського порядку огороджує межі зони забруднення та забезпечує безперешкодний проїзд до місця виникнення аварії спеціалізованих підрозділів підприємства. До місця аварії прибувають підрозділи 1-го державного пожежно-рятувального загону в складі 3-ох відділень на автоцистернах та 1-му відділенні на автодрабині. Рятувальники лафетними установками здійснюють осадження хмари аміаку водяними завісами та проводять розбавлення аміаку до безпечної концентрації.

Тим часом, чергова бригада медиків «швидкої» розгортає пункт прийому та сортування потерпілих, після чого надає необхідну екстрену допомогу .

pic

За результатами хімічної розвідки встановлено, що розповсюдження хмари аміаку локалізовано, концентрація парів аміаку у повітрі в межах допустимих норм. Розбавлений водою аміак здренований в резервну ємність.

Після закінчення робіт з ліквідації надзвичайної ситуації проводиться санітарна обробка задіяного особового складу підрозділів, а також очищення території підприємства, яка потрапила до зони ураження в результаті виливу аміаку.

pic

pic

Потому, учасники навчально-методичних зборів переїхали на навчальний полігон Головного управління ДСНС у Рівне нській області, де ознайомилися з практичними діями щодо ліквідації наслідків аварійних ситуацій при перевезенні хімічно-небезпечних речовин автомобільним транспортом.

pic

За легендою навчань, на ділянці автодороги Рівне -Костопіль сталася дорожньо-транспортна пригода за участю вантажного автомобіля «МАN», який перевозив автоцистерну зі зрідженим аміаком ємністю 20 м3 (2000 л). Через втрату керування автомобіль врізався в зупинку громадського транспорту. Внаслідок пошкодження цистерни стався витік близько 200 л аміаку. Постраждало 3 громадян, які знаходилися на зупинці.

За викликом на лінію «101» на місце події прибувають відділення державної пожежно-рятувальної частини на пожежній автоцистерні; група радіаційного, хімічного та біологічного захисту та відділення спецобробки аварійно-рятувального загону Головного управління ДСНС у Рівне нській області; бригада швидкої медичної допомоги та група фахівців обласного лабораторного центру Головного управління Держсанепідемслужби. Вся спецтехніка розміщується у безпечній зоні з підвітряної сторони.

Особовий склад пересувної хіміко-радіологічної лабораторії в легких захисних костюмах «Л-1» та ізолюючих апаратах на стиснутому повітрі проводить розвідку місця надзвичайної події. Рятувальники виносять виявлених потерпілих у безпечну зону і після спеціальної обробки передають їх медичним працівникам. Далі за допомогою газоаналізатора типу «Дозор» група розвідки визначає концентрацію небезпечних хімічних речовин у повітрі та огороджує межі небезпечної зони.

Тим часом, відділення рятувальників у засобах захисту органів дихання та шкіри виконує оперативне розгортання від пожежного автомобіля та створює водяну завісу для відгородження зони небезпеки і осадження хмари парів аміаку, яка з’явилась в результаті випаровування небезпечної хімічної речовини із розгерметизованої цистерни.

pic

pic

Потому в небезпечну зону входить група працівників ДСНС в складі 3 чоловік з пневмокомплектом «Vetter», протягом 2 хвилин встановлює бандаж на місце розгерметизації автоцистерни та здійснює спецобробку території небезпечної зони. По завершенню аварійно-рятувальних робіт задіяний особовий склад проходить спеціальну обробку (деконтомінацію).

pic

Надалі група хімічної розвідки обласного лабораторного центру Держсанепідслужби проводить відбір проб повітря та ґрунту щодо рівня концентрації небезпечної хімічної речовини та можливості перебування людей на місці аварії. В разі перевищення норм проводиться додаткова дегазація території.

pic

Всі учасники навчально-методичних зборів високо оцінили роботу рівненських рятувальників, досвід яких є одним з передових на теренах України. Отриманні знання та вміння фахівці радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту використовуватимуть і вдосконалюватимуть у свої щоденній діяльності.

Підбиваючи підсумки дводенних зборів, керівник робочої групи ДСНС України Геннадій Долбіков зазначив, що в результаті даного заходу вдалося вирішити багато важливих питань щодо організації роботи територіальних підрозділів Держслужби з надзвичайних ситуацій у сфері радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту, а також реагування на надзвичайні події із небезпечними речовинами. Крім того, під час зборів визначено першочергові завдання в даній сфері цивільного захисту до кінця поточного року та на майбутнє. Всі учасники отримали необхідні знання для вдосконалення організації співпраці між службами цивільного захисту при вирішенні завдань, пов’язаних з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій з небезпечними речовинами. Також представник центрального апарату Держслужби з НС висловив вдячність начальнику Головного управління ДСНС у Рівне нській області полковнику служби цивільного захисту Сергію Круку за високий рівень організації зборів та щиру гостинність.

В свою чергу очільник Служби порятунку Рівне нщини Сергій Крук побажав всім гостям плідної роботи з новим багажем знань у сфері цивільного захисту населення і територій. Про це повідомили на сайті ГУ ДСНС України у Рівне нській області.