У залі засідань міськвиконкому мер Рівного прийняв культурну польську делегацію, зустрівся з трупою Театру Нового із Забже.

Відразу після привітань наголосив:

– Ми мріємо, коли не буде в нас кордонів, і люди зможуть їздити одне до одного вільно!

Ці слова мера стосувалися і того, що польська фура з декораціями затрималася на митному контролі.

Розмова, що точилася під філіжанку запашної кави, пішла навколо тих речей, які хвилюють більшість і у Польщі, й в Україні. Володимир Хомко розповідав про тяжку економічну ситуацію в країні, про українських заробітчан, і про АТО.

Гостей відразу зацікавило, чому серед міст-побратимів Рівного, чиї герби прикрасили стіни зали виконкому, найбільше польських. То Володимирові Хомку ще й довелося провести для артистів невеличкий екскурс про спільну історію – нашу і поляків.

– Рівняни, кожен другий, мають польське коріння. Тут не існує мовного бар’єру, ми і ментально схожі, бо це була багато років польська територія, – розповів мер.

І запитав, у свою чергу, як ходять люди в Забже до театру.

– О, добре ходять! Театр у нас великий, і вільних місць під час вистав нема ніколи, – із задоволенням задовольнив цікавість Володимира Хомка директор польського театру Єжи Макселон. – А як у Рівному?

– У нас вважається престижним побувати на прем’єрі, – сказав у відповідь гостю Володимир Євгенович. – Це дуже піднімає статус нашого театру. Театр у Рівному – найбільший центр культурного життя. Хоч Рівне не обділене культурними закладами і осередками: є філармонія, кілька палаців культури, аматорські театри.

…Народна дипломатія – це той процес, коли далекі від політики та небайдужі до суспільства люди поволі вибудовують стосунки між народами й країнами. Сьгоднішній візит іще цікавий тим, що нагадав: і українців, і поляків об’єднує щось більше, ніж кілька розділів з підручників історії. У нас були ще спільними новітні, за життя сьогоднішнього покоління, віхи встановлення демократії і незалежності. Ми У більшості ми пам’ятаємо Польський базар у Рівному і Гелду у Варшаві. І ті тяжкі часи зріднили нас у сто разів міцніше, ніж могли б благополучні. То час, коли не буде в нас із поляками кордонів і люди зможуть їздити одне до одного вільно, повинні настати швидко. Навіть, якщо нашим народам для цього доведеться знову замінити у владних кабінетах політиків чи то законотворців.

Про це повідомили у прес-службі Рівне нської міської ради

pic