Хелловін – свято вампірів, відьом, привидів та іншої нечисті, яке ще зовсім недавно широко святкувалося лише в США. Тепер неформальне свято, яке перетворилося на жартівливий маскарад, відзначають у багатьох куточках світу. Нині свято Хелловіна набуває все більшої популярності в Україні. Відзначають його в ніч з 31 жовтня на 1 листопада.

Вже тисячі років різні народи відзначають різні свята і фестивалі. Хелловін одне з найдавніших свят в світі. Його історія налічує тисячоліття, починаючи від кельтського фестивалю Самхейн, римського Дня Помони (богині рослин) і християнського «Дня всіх святих». У ньому дивним чином поєднуються кельтська традиція вшановування злих духів і християнська – поклоніння всім святим.

Ми вирішили поцікавитися, як відзначає свято Хелловіна рівненська молодь та які оригінальні костюми приміряють на себе у святкову ніч.

Студентка Тетяна як цьогоріч святкуватиме свято ще не визначилася. Розповідає, минулого разу приміряла образ "милої медсестри:

pic

- Щороку вночі з 31 на 1 люди святкують містичне свято, яке за популярністю наздоганяє Різдво, але не в Україні. В нас через "совок" більшість і не чули про нього, але все ж - свято Хелловіну. Люди збираються великими компаніями (хто самотній, той просто сидить вдома і дивиться мультики, бо йому 13 років), вдягають різноманітні костюми, зазвичай роблять їх самі, порою купляють у магазинах або секондах. Я не виділилась оригінальністю, не вигадала ніякого нового образу, була милою медсестрою. Все пройшло досить цікаво, було багато свічок, темряви, вина і атмосфера несла у собі щось страхітливо-чарівне. Сиділи з друзями, розповідали цікаві історії, розважались. Загалом все минуло весело, - ділиться враженнями дівчина.

А от студентка Вікторія свято Хеловіна ніколи не святкувала. Хоча, зізнається, оригінальний костюмчик все ж таки приміряла б:

pic

- Не вважаю Хеллоувін якимось особливим святом. В принципі, ніколи його і не святкувала. Хоча сама ідея цікава, адже одягнутись і нафарбуватись так, як на Хеловін, більше ні на яке свято не вийде. Або ж це буде досить дивно виглядати для оточуючих. А тут такий привід, полякати людей спираючись на свято. Святкувати Хеловін не буду, бо хворію. А так, можливо б, відсвяткувала б з друзями, - розповіла Вікторія.

Рівнянка Яна полюбляє костюмовані вечірки. Приміром того року приміряла образ звабливої кішки:

pic

- Я люблю святкувати подібні свята і відвідувати цікаві вечірки. Цього року планую бути вампірчиком, - каже дівчина.

Рівнянка Вікторія свято Хеллоувіна не відзначає якось по-особливому. Та цьогоріч дівчина вже має плани з приводу святкування:

pic

- Взагалі не дуже люблю цей день, точно його не чекаю як новорічні свята, і точно не святкую якось по-особливому. Але так вже склалося, що цього року я активніше залучена у цей процес. 30 жовтня мене запросили на екологічну вечірку, і там будуть гарбузяні солодощі та багато свічок ;) ммм..і здається ніяких монстрів ;) Та я, в першу чергу, іду побачити друзів, а не святкувати Хеллоувін. У кінотеатрі "Мультиплекс", де я працюю, у ніч з 31 жовтня на 1 листопада буде "Нічка жахів". Починаємо з 23:00 до 07:00 ранку. Тому якось цілий тиждень, рекламуємо подію, готуємо декорації, образи, подарунки за найкращі костюми відвідувачам - розповіла Вікторія.

Студентка Тетяна вже відвідала костюмовану вечірку разом із друзями:

pic

- Свято Хеллоувіна відзначати я полюбляю разом із друзями. Це хороший привід зібратися всім разом та повеселитися, - каже Тетяна.