Арсен Аваков детально описав структуру і функції територіальних органів Національної поліції – від невеликих населених пунктів до столиці.



pic

За словами міністра внутрішніх справ України, зараз процес створення поліції увійшов в активну фазу практичного етапу. Зміни відбуваються щодня, і їх динаміка є дуже високою. У той же час важливо забезпечити створення та функціонування якісного правоохоронного сервісу, покликаного служити суспільству і захищати його права.

Глава МВС підкреслив, що в малих містах країни і в сільській місцевості (430 міст, 880 селищ, 28 тисяч сіл) проживає 24,5 мільйона громадян.

"Кожен з них повинен бути впевнений, що в разі необхідності отримає кваліфіковано допомогу поліцейського, і це – запит суспільства, реалізація якого є фундаментальним для побудови нової європейської України", – зазначив Арсен Аваков.

Виходячи з цього, глава МВС назвав вкрай важливим питання про принципи і функціональну побудову структури територіальних органів поліції з обслуговування невеликих населених пунктів. Для досягнення мети – забезпечення правопорядку та безпеки для людей в будь-якому місці України, максимальна кількість поліцейських на місцях (близько 44 тисяч співробітників) буде залучена до забезпечення правопорядку на вулицях, а не в офісах.



pic

Крім того, в якості способів досягнення довіри з боку суспільства до поліції Арсен Аваков назвав необхідність розвитку її сервісних функцій, підвищення ефективності у всіх сферах взаємовідносин з громадянами, досягнення високої мобільності і оснащеності поліцейських, а також оптимізації витрат, функціональної та штатної структури поліцейських сил.



pic

Глава МВС підкреслив, що прийняття рішення про введенню нової функціональної схеми на місцях передували практичні експерименти. Їх результати дали необхідний досвід та інформацію для побудови оптимальної структури поліції.



pic

Структура Національної поліції включає в себе Центральний офіс та Головні управління національної поліції у регіонах. У той же час система місцевих органів поліції в структурі Головних управлінь національної поліції в регіонах буде формуватися за «кущовим» принципом.



pic

Він передбачає створення відділів поліції, через які буде здійснюватися управління та організація діяльності відділень поліції – базових органів у складі «куща».



pic

Крім того, ключовими елементами територіальних органів поліції на місцях (відділів, відділень) будуть також і поліцейські дільниці, через які в основному і буде здійснюватися безпосередня комунікація із суспільством і населенням.

Окрема структура передбачена у великих містах, і вона представлена на прикладі столичного Главку поліції,



pic

а також його складової частини – Оболонського райуправління поліції:



pic

"Замість карати і "кришувати" поліція буде служити і захищати! Основна мета поліцейської роботи – забезпечення правопорядку та безпеки для людей в будь-якому місці України – від найменшого села до великого міста. Висока довіра людей до поліції – вторинна мета, дуже важлива, що забезпечує високу якість виконання головного завдання поліцейського", – зазначив Арсен Аваков.

Повідомляє прес-служба МВС України