Хеловін — одне з найдавніших свят, хоча й нове для українців. Тим не менш, в честь нього щорічно проводиться все більше вечірок, в ресторанах з'являється гарбузове меню, а батьки придумують цікаві костюми для малюків. Щоб ознайомити рівнян з цим демонічним святом, ми вирішили зібрати цікаві факти про Хеловін.

Веселе свято Хеловін відзначають в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Назва ця пішла з англійської "All Hallows Evening" - Вечір всіх святих. Спочатку свято носило назву All Hallows Even, а пізніше його стали називати Hallowe'en, і, врешті-решт - Halloween. І хоча зі звичаєм лякати і звеличувати злих духів у цей день церква довго боролася, проте язичницьке свято не тільки вижило, але й нерозривно зрослося в свідомості людей.

pic

По всій Європі в цю ніч відзначали перехід до зими. Вважалося, що в цей час душі померлих відвідують свої колишні будинки, щоб погрітися біля вогню. Вони бродять навколо, збираючи їжу у решти членів сім'ї. Душі померлих могли приймати різні обличчя, наприклад злі вселялися в тварин. Разом з ними є і інші темні сили: демони, домовики, відьми. Вся нечиста сила спускається на землю. Щоб не стати здобиччю мертвої тіні, люди розпалювали вогнища в будинках і вбиралися якомога страшніше - в звірині шкури та голови, сподіваючись розбудити злих духів.

pic

Традиційно Хеловін відзначають з піснями і танцями, а також зі страшними історіями та легендами про духів, чаклунів, відьом і всяку іншу нечисть. В багатьох країнах Хеловін перетворився у свято солодощів, які діти випрошують у своїх сусідів, переодягаючись у карнавальні костюми. Вважалося, що для того, щоб задобрити духів і налагодити з ними контакт, необхідно принести символічну пожертву – винести на поріг будинку всілякі частування та ласощі.

pic

В наш час так звану вечірку в стилі Нalloween можна провести і вдома з друзями, однак веселіше і краще зробити це в улюбленому закладі. На Хеловін у Рівному ресторани пропонують програми на будь-який смак. В наступній оглядовій статті ми представимо вам найкращі місця для святкування.

pic

І пам`ятайте, навіть якщо ви ніколи не святкували Хеловін раніше - можливо, зараз саме час познайомитися з цим страшно веселим святом!