Багато садівників задаються питанням, коли краще робити обрізку в саду: навесні або восени? А якщо восени, то чи не нашкодить це рослинам? І, може, все-таки краще перенести роботи із секатором у саду на більш сприятливий період? На всі ці питання відповісти однозначно складно, оскільки кожна культура має свої особливості розвитку і, відповідно, висуває індивідуальні вимоги до строків і якості проведення обрізки. До того ж велике значення має те, про який кліматичний регіон йде мова. Так що розглядати дану тему потрібно не глобально, а по пунктах, інакше розібратися, що до чого, буде досить важко.

ПЛОДОВІ ДЕРЕВА

Відразу слід зазначити, що ґрунтовну обрізку плодових дерев краще все-таки відкласти до весни. У першу чергу, це стосується сливи, груші та вишні. Названі дерева погано переносять осінню обрізку, аж до того, що можуть загинути.

Це ж є актуальним і стосовно молодих, недавно посаджених рослин, тому що осіння обрізка теж може стати для них не тільки небезпечною, але й навіть згубною. Якщо вкоротити однолітній приріст, виникає істотна загроза його вимерзання: місце зрізу та значна площа довкола нього разом з корою і кадмієм підмерзають, що збільшує процес затягування ранки. А якщо уявити собі, як почуває себе рослина, яка не встигла ще зміцніти, суцільно покрита подібного роду зрізами-ранками?.. При такому розкладі деревцю дійсно складно буде пережити довгий зимовий період. Крім того, на вкорочених гілках посадженого в цей рік саджанця залишаються погано розвинені бруньки, які мають особливість пізно розкриватися.

Усе сказане прийняти на замітку, у першу чергу, потрібно жителям північних областей. А от власникам садів у південних регіонах на цей рахунок особливо турбуватися не варто. При більш м'яких кліматичних умовах обрізку допускається робити не тільки восени, але й навіть протягом всієї зими. Правда, за умови, якщо температура стабільно не опускається нижче 5 градусів морозу. Однак оздоровлюючу обрізку ніхто не скасовував. Восени дуже важливо видалити з дерев всі підозрілі гілки, які можуть бути розсадниками різних захворювань. Подібні роботи залишати на потім у жодному разі не можна.

Зокрема, підозрілими можна вважати однолітні гілки, уражені борошнистою росою. Визначити цю інфекцію можна за наступними ознаками: відставання у зростанні, короткі міжвузля, викривленість, усихання, наявність загиблої верхівкової бруньки або її лусочок, що не закрилися, і найголовніше - сірий, білий або коричневий борошноподібний наліт на корі. Такі пагони потрібно вирізати на кільце або вкоротити на третину довжини пагона.

Видаляти потрібно також гілки, на яких спостерігаються некрози (тобто розтріскування кори), чорний або європейський рак, бактеріоз, цитоспороз, кокомікоз, моніліальні опіки та ін. При цьому з метою перестраховки зрізи бажано робити на 2 см нижче межі ушкодження. По закінченні зрізання рани обов'язково дезінфікують за допомогою 3%-вого розчину мідного купоросу (300 г на 10 л води), а потім обробляють садовим варом. В останній (вар) можна додати для більшої вірності мідний купорос (на 10 кг вару по 100 г купоросу) або попіл (у співвідношенні 1:1).

Якщо уражено велику гілку, її видаляють повністю або частково, тобто тільки уражену її частину. Бажано для гарантії при обрізці захопити по краях по 1-2 см здоровій тканині. Працюючи восени із занадто товстою гілкою, можна залишити пеньок, що надалі (навесні) зрізують на кільце. Рани, як завжди, дезінфікують розчином мідного купоросу (1-2%-вим) і замазують садовим варом. При наявності на деревах кісточкових культур камеді - речовини, схожої на клей або смолу - її потрібно обов'язково видалити. До того ж і місце, на якому вона була, зчищають, а потім обробляють купоросом і варом.

Якщо на окремих гілочках замічена так звана кров'яна попелиця (усередині її вже оселився «наїзник», що пожирає попелицю зсередини), їх потрібно вирізати, але не знищити, а зберегти в якому-небудь затишному прохолодному місці. Навесні й улітку хижа комаха віддячить за турботу, допомагаючи значно скоротити поголів'я ненажерливої попелиці.

Восени потрібно обрізати не тільки хворі гілки, але й деякі здорові. Наприклад, фахівці рекомендують обрізати прикореневу поросль. Причин цьому декілька: по-перше, вона сильно виснажує рослину, по-друге, є ласим шматочком для тієї ж попелиці, котра не забариться відкласти в порослі свої яйця, ну й, по-третє, молода поросль часто вражається борошнистою росою.

Якщо дерево дуже сильно уражене хворобами або паразитами і практично на очах засихає, може знадобитися видалити повністю всю рослину шляхом викорчовування. Правильний догляд за деревами в осінньо-зимовий період гарантує благополучну зимівлю, що позначиться, у свою чергу, на майбутній вегетації, цвітінні та урожайності рослини.

ЯГІДНІ КУЩІ

Що стосується обрізки ягідних кущів, зокрема смородини й аґрусу, то краще не чекати весни, а приступати до даної процедури восени. Справа в тому, що зазначені рослини ранно навесні прокидаються одні з перших, що супроводжується інтенсивним виділенням соку. Відповідно до цього буває складно вловити момент, коли потрібно приступати до весняної обрізки. Та й працювати в цей період не дуже зручно, оскільки під рослинами накопичується велика кількість поталої води упереміш із брудом. Саме тому більшість садівників воліють обрізати ягідні кущі саме восени.

Якщо мова йде про чорну смородину, то прибирати потрібно насамперед старі гілки, яким уже щонайменше 5 і більше років. Користі від них практично вже ніякої: вони не дають ні гарного врожаю, ні нового приросту. З метою оздоровлення необхідно знищувати також всі хворі, ушкоджені, засохлі, занадто тонкі та слабкі гілки. При цьому вирізати потрібно намагатися якнайближче до землі. З інструментів можна скористатися садовою пилкою або сучкорізом.

Якщо весь кущ старий, але позбуватися рослини не хочеться, оскільки сорт цінний, можна здійснити обрізку, що омолоджує. Для цього всі гілки на рівні землі акуратно обрізають. Потрібно стежити, щоб кущі аґрусу, а також чорної та червоної смородини не були занадто загущеними, що теж по-своєму шкідливе для рослини. Відповідно до цього зайві гілки, що приводять до загущення, варто прибирати.

ЛІАНИ

Тільки восени рекомендується обрізати лимонник (дерев'янисту ліану зі стеблом довжиною 10-15 м) і актинідію (теж дерев'янисту ліану, родичку ківі), тому що навесні інтенсивний сокорух рослин сильно ускладнює процес обрізки. У них видаляють старі, оголені, що слабко гілкуються, сухі, слабкі, а також зайві батоги. Занадто довгі укорочують. В актинідії, наприклад, зрізи роблять на 2-3 см вище вузла й укорочують пагони в середньому на 50-60 см.

Недостиглі пагони вирізують восени й у жимолості каприфоль, а також у дівочого винограду. Залишати їх нема сенсу - вони однаково вимерзнуть і засохнуть.

Джерело: http://domovyk.com