[+ВІДЕО] Одне з природних див України, а може, й світу, є на Рівненщині - переконані місцеві науковці. Базальтові стовпи вони давно визнали унікальними. Кажуть, схожі природні явища є лише у кількох місцях земної кулі. Кам'яні брили, що піднімаються над землею на десятки метрів, дають підстави геологам стверджувати - на території сучасного Полісся в далеку давнину були діючі вулкани. Крім того, серед рівненських базальтів науковці знаходять напівкоштовне каміння і радять черпати позитивну енергію. Переконалася у цьому Юлія Василенко.

Кам'яним літописом називають ці скелясті схили - рівненські науковці. У непримітних вертикальних брилах вони читають, як змінювалися природні ландшафти України з доісторичних часів. Кажуть, - базальтові стовпи, що в Костопільському районі - можуть розповісти чимало цікавого. Базальтові стовпи на Рівне нщині можуть свідчити про те, що кількасот мільйонів років тому в Україні були свої діючі вулкани. Саме з базальтових конусів складаються Гавіайські острови та вулкан Етна на Сицілії. Утім базальт, як сировину, визнали лише 400 років тому -розповідають геологи. За місцевим переказом житель села Берестовець копав колодязь і натрапив на край базальтового покриву. Тоді, як і сьогодні, цей камінь використовували в будівництві. Однак, - твердять науковці - у ньому заховані справжні скарби.

Позитивна енергетика - іще одна принада цієї перлини природи - кажуть геологи. Саме агати, знайдені у рівненських базальтах, здатні відновлювати сили. А якщо вірити біблійним переказам, вода з базальтових кар'єрів має цілющих властивостей. В таких природних купальнях черпали здоров'я жителі Стародавнього Єрусалиму. Відтак, місцева влада уже мізкує над тим, як привести сюди українських туристів.

Поки ж Базальтові стовпи набувають віртуальної популярності. Вони увійшли до фіналу акції 7 природних чудес України. Утім на Рівне нщині сподіваються – унікальне явище природи визнає і держава, внісши їх до списку Національних геологічних парків.